Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избираме 42-то Народно събрание

12 май 2013, 08:45 часа
Реклама

Тази сутрин в 07:00 часа започнаха изборите за 42-то Народно събрание. Денят започна нормално и няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР).

За осигуряване охраната на избирателните секции са ангажирани 14 450 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в страната. Броят на секционните избирателните комисии е 11 635, на изборните места - 744, а на подвижните избирателни секции - 82.

Изборният ден трябва да приключи точно в 20:00 часа. На местата, където все още има чакащи избиратели, изборите могат да бъдат удължени, но с най-много 1 час или до 21 часа. Ще има и специално изявление от страна на Централната избирателна комисия. 

В избирателните списъци са вписани 6.86 млн. души с право на глас за тези избори, 78.5 хил. са заявленията за гласуване в чужбина, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) малко преди изборите.

Отпечатани са малко над 8,3 млн. бюлетини, като изискването на закона постановява, че броят на отпечатаните бюлетини е равен на избирателите в страната и чужбина плюс 10%. 

В тези избори ще бъде гласувано с интегрални бюлетини. В тях всеки избирател ще отбелязва само със знака "Х" в квадратчето срещу партията, която подкрепя. Освен задължителния символ, гласуването се извършва и единствено с химикал със син цвят.

Бюлетината ще бъде подпечатана два пъти от секционната комисия - един път преди влизането в "тъмната" стаичка и втори път - след упражняването на правото на глас от страна на избирателя. След това бюлетината се пуска в урната.

Изборите протичат на фона на предизборна кампания, изпъстрена с множество скандали. Дори и в самия ден на размисъл беше оповестена информацията за иззети от страна на ДАНС и прокуратурата 350 хил. бюлетини, отпечатани извън поръчката от страна на Министерския съвет. 

Реакциите на политиците бяха, че тези бюлетини е трябвало да бъдат използвани за манипулация на вота. От ЦИК обаче гарантираха, че изборите ще бъдат проведени според правилата и тайната на вота ще бъде опазена.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес