Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия заделя 105 млн. евро за възстановяване на Помпей

06 април 2012, 12:27 часа • 3957 прочитания

Италианското правителство започна проект на стойност 105 милиона евро, който цели да спаси едно от най-големите археологически съкровища в света, древния град Помпей, предаде БГНЕС.

В страната нараства безпокойството от това, че историческият град, който бил изпепелен от лава през 79 г. сл. Хр., е оставен на произвола. Редица структури са изцяло или частично разрушени, включително "Къщата на гладиаторите", която рухна преди 18 месеца.

Италия и ЕС обаче решиха да заделят средства, за да финансират план за цялостното възстановяване на града. Италианският премиер Марио Монти заяви, че проектът цели да гарантира сигурността на всички местни жители, които сега са изложени на опасност в едно от най-значимите места на културното наследство в света.

"Искаме да гарантираме, че това ще бъде направено от честни и способни работници и компании и няма да се допусне организираната престъпност, която продължава да е силна в тази област", допълни премиерът.

Сред първите проекти е реконструкцията на структура, известна като "Къщата на Сирико", за която се смята, че е принадлежала на двама богати братя. Къщата на гладиаторите също ще бъде възстановена. Около 2,5 милиона туристи посещават всяка година Помпей, който се намира близо до южния град Неапол.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес