Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия умолява неизбрания Монти да остане

02 октомври 2012, 10:17 часа • 2965 прочитания

Двама политически лидери се присъединиха към призивите към неизбрания премиер технократ на Италия Марио Монти да остане в управлението на страната под някаква форма след предстоящите през пролетта парламентарни избори, за да се предотврати възможността спекуланти да повлекат италианската икономика и еврото обратно към ръба на пропастта, пише „Индипендънт”.

Разбирането, че стабилизиращото правителство на Монти има останали едва шест месеца предизвиква тревога, граничеща с паника, сред бизнеса и дори сред някои политици, които се надяват да го заместят. Неговият неизбран режим пое управлението на страната през ноември 2011 г., когато финансите на Италия бяха пред катастрофа – криза, която наложи оставката на Силвио Берлускони като премиер.

От тогава серия мерки за строги икономии, повишение на данъците и структурни реформи подобриха икономическите перспективи на Италия и успокоиха пазарите.

Серия изказвания от Берлускони обаче, в които той поставя под въпрос привлекателността на членството на страната в еврозоната, също напомниха на Италия, че може да тръпне за оттеглянето на Монти. Въпреки че Берлускони все още не е обявил официално, че ще се кандидатира за премиер, се вярва, че той все още таи политически амбиции.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес