Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имат ли топчиите достатъчно барут за германските дивизии?

19 февруари 2013, 00:01 часа • 14121 прочитания

Още когато на 20 декември беше изтеглен жребият за осминафиналите на Шампионската лига, от всички сблъсъци се откроиха три титанични двубоя – „Реал Мадрид” – „Манчестър Юнайтед”, „Милан” – „Барселона” и „Арсенал” – „Байерн Мюнхен”. Днес, от 21:45 часа, ще имаме удоволствието да наблюдаваме един от тях – „Арсенал” – „Байерн Мюнхен”.

"Арсенал" - "Байерн Мюнхен", 21:45 часа


Сблъсъкът между Англия и Германия на каквото и да е ниво във футбола – национално или клубно, винаги привлича много интерес. И сега безспорно е така, макар че силите не изглеждат твърде равностойни.

„Арсенал” определено е отборът, който изглежда изтърва за поредна година всички влакове, които водят към успеха. „Топчиите” се борят отчаяно, за да стигнат до четворката в Премиершип, защото иначе са заплашени от сериозни финансови загуби – неучастието в Шампионската лига винаги е огромен неуспех за големите клубове в големите първенства. В момента „Арсенал” е на пето място в Англия, на 4 точки от градския враг „Тотнъм”. През уикенда обаче „Арсенал” преглътна пореден горчив хап – загуба с 0:1 за ФА Къп насред Лондон от „Блекбърн”.

От друга страна „Байерн” е на коренно противоположния полюс. Баварците са първи в Бундеслигата, на 15 точки пред действащия шампион „Борусия Дортмунд” и уверено вървят към титлата. „Байерн” няма загуба от 28 ноември миналата година насам – 19 поредни мача във всички официални турнири.

В груповата фаза тази година „Байерн” спечели група F, като единственото „петно” в кампанията на баварците беше загубата с 1:3 от беларуския БАТЕ Борисов. „Арсенал” пък завърши втори група B, изпреварен от „Шалке” и трябваше да преглътне загуби от „Олимпиакос” с 1:2 в Гърция и от „Шалке” с 0:2 насред Лондон.

В Шампионската лига двата отбора имат два сблъсъка. През сезон 2000-2001 година двата отбора играят в една предварителна група – група C, която е група от втората групова фаза на лигата. Тогава в основния формат на Шампионската лига се играеха две групови фази. В тази група C „Байерн” печели с 1:0 в Германия и завършва 2:2 в Лондон, а по-късно печели това издание на турнира след победа с дузпи срещу „Валенсия”.

През сезон 2004-2005 година двата клуба се срещат на осминафинал, като отново „Байерн” е краен победител. Баварците бият в Мюнхен с 3:1, но губят с 0:1 в Лондон, което обаче е достатъчно те да продължат напред.

Откакто „Арсенал” загуби този мач от „Байерн”, „топчиите” нямат загуба в Германия – победа с 2:1 над „Хамбургер” и равенства с „Борусия Дортмунд” през миналата година и „Шалке” през тази. „Байерн” пък в пет поредни гостувания в Англия нямат победа – за последно баварците биха с 1:0 „Манчестър Юнайтед” през сезон 2000-2001 година, когато спечелиха Шампионската лига.

По отношение на съставите е сигурно, че левият бек на „Арсенал” Киърън Гибс няма да играе. Не е ясно дали и Лоран Кошчелни ще може да играе – той има проблем с прасеца. Срещу „Блекбърн” през уикенда в редиците на английския клуб се върнаха Томас Вермален и Джак Уилшър, които преодоляха контузии в глезена и бедрото. Интерсно ще е дали Санти Касорла ще получи "свободна роля" в мача т.е. игра по целия фронт на атаката, както говори самият испанец, или Венгер ще реши друго.

При „Байерн” наказан е централният защитник Джером Боатенг, а с контузия е друг централен бранител – Холгер Бадщубер. Това със сигурност ще доведе до проблеми за баварците в защита. В техния състав няма да играе и Клаудио Писаро, който е болен от грип, но Хави Мартинес е възстановен и може да укрепи дефанзивната част на полузащитата.

Средните ставки на букмейкърите сочат предимство за „Байерн” – 2.10, за равенство ставката е 3.65, а за победа на англичаните – 3.94.

Прогноза: 21

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес