Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия подчини Сърбия

22 март 2013, 20:55 часа • 5526 прочитания

В очакваната с най-голям интерес квалификационна среща за Световното първенство в Бразилия Хърватия победи с 2:0 Сърбия и продължава да е на челното място в група А в зона Европа.

Мачът започна както се и очакваше – с повече владеене на инициативата от Хърватия, а в редиците на „шахматистите” блестеше Лука Модрич, който уверено дърпаше конците в средата на терена. И проблемите за Сърбия не закъсняха - в 14-тата минута Марио Манджукич вкара гол, който правилно беше отменен за засада.

По-грамотната и добра игра на хърватите обаче даде резултат в 23-тата минута. Тогава Александър Коларов направи грешка при изнасянето на топката, тя отиде в Ивица Олич, който веднага се вклини в зоната на Коларов и влезе в наказателното поле, откъдето пусна кълбото на празна врата за Марио Манджукич и голмайсторът на „Байерн Мюнхен” откри резултата пред подивелите от радост трибуни на стадион „Максимир”.

Голът буквално парализира младия сръбски тим, а хърватите се разиграха. И в 37-та минута „Максимир” отново избухна – пряк свободен удар на десния фланг за домакините, центриране на Нико Кранчар и Ивица Олич изпревари Бранислав Иванович, вкарвайки на празна врата за 2:0. В ситуацията сръбският вратар Желко Бръкич също носи огромна вина, тъй като не излезе навреме и остана в мъртва зона, позволявайки на Олич да нанесе лесен завършващ удар.

Второто полувреме започна с пробив на Коларов отляво и мощен шут, който едвам беше отразен от Стипе Плетикоша. Отскочилата топка беше върната обратно и там Марко Сеперович я засече, като за малко пропусна ъгъла на хърватската врата.

Този момент обаче се оказа само проблясък на гостите и хърватите бързо овладяха отново инициативата. На два пъти Модрич с удари отдалеч притесни Бръкич, а веднъж Олич беше блокиран преди да нанесе опасен удар.

Темпото обаче не беше особено високо и хърватите по-скоро гледаха да контролират нещата, а не да натискат за трети гол. Това позволи на сърбите да се поокопитят, а Синиша Михайлович вкара в игра Душан Тадич. Нападателят на „Твенте” раздвижи играта на своите в атака и в 78-та минута гостите изтърваха голям шанс. Тогава Тадич с много хитър пас с пета изведе Филип Джорджевич, той стреля фалцово по земя, Плетикоша изби, но право в краката на Филип Джурич. Джурич обаче беше много близко до вратаря на хърватите, който, макар и паднал, успя да сложи ръцете си и да го блокира.

До края на мача повече опасности нямаше и Хърватия записа първа победа в първия си мач срещу Сърбия, откакто Сърбия е независима държава. След тази победа хърватите са начело в група А с 13 точки преди гостуването на Белгия в Скопие, а сърбите остават със само 4 пункта и загубиха шансовете си за класиране на Световното първенство в Бразилия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес