Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандия иска механизъм за излизане от еврозоната

04 февруари 2013, 12:28 часа
Реклама

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте призова за промени в законодателството на ЕС, за да бъде въведен в него механизъм за бягство от еврозоната, пише брюкселският онлайн-вестник „ИЮ Обзървър”.

„В този случай в еврозоната и в Шенген трябва да се внесат законодателни промени, тъй като настоящото законодателство на ЕС не предоставя възможност за излизане от тези обединения”, коментира Рюте.

За възможността за излизане на страни от еврозоната се заговори заради острата финансова криза, в чиято хватка се озова Гърция.

Още преди дни от холандското правителство изразиха позицията си, че страните-членки на Европейския съюз трябва да могат да напускат важни европейски структури като еврозоната или шенгенската зона за свободно пътуване, както и самия ЕС.

В писмо до парламента премиерът Ряте посочи, че е необходимо да се направят промени в договорите, за да се създаде подобна възможност. Той подчерта, че в момента Маастрихският договор, както и договорите за Шенген и въвеждане на евро, изключват излизането на страни от споразуменията.

Въпреки съдържанието на писмото миналата седмица Рюте предупреди премиера на Великобритания Дейвид Камерън, че ако страната му излезе от ЕС, тя ще остане остров сред Атлантическия океан, някъде между САЩ и Европа.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес