Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди се евакуираха заради наводнения в Сибир

20 август 2013, 17:12 часа • 15212 прочитания

Проливни дъждове в Далечния изток на Русия предизвикаха безпрецедентни за последните 100 години наводнения в страната, предаде Агенция "Фокус". Водата заля населени места и обширни площи с насаждения в Амурска област, Хабаровски и Приморски край, както и в Еврейската автономна област. Във вторник извънредно положение заради наводненията бе обявено и в Магадан.

До момента руските власти са евакуирали над 23 хиляди души. Заради проливните дъждове, които продължават от края на месец юли, река Амур и нейният приток Зея излязоха от коритата си.

Днес нивото на река Амур в град Хабаровск се покачи до 681 см. Според службата по хидрология нивото на реката ще продължи да се повишава и до 28 август може да достигне 780 см. През почивните дни беше преминат историческия рекорд от 642 см при критично ниво на реката 600 см.

Около 300 частни къщи са наводнени в Хабаровск, като наводнението е засегнало предимно южната част на града. Въпреки това местните жители не бързат да напускат домовете си и не са поискали да бъдат подслонени в пунктовете за временно настаняване. В центъра на Хабаровск военнослужещи и доброволци продължават да издигат защитни съоръжения по брега на реката. На крайбрежния булевард не се допускат хора.

Междувременно стана ясно, че лекари от военните болници в Москва и Санкт Петербург ще се притекат на помощ на колегите си в пострадалия от наводнения Далечен изток. От министерството на отбраната обявиха, че в зоната на наводненията са изпратени над 30 лекари. Специалистите ще помагат на колегите си в засегнатите Приморски и Хабаровски край, както и в Амурска област.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес