Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гробищните места в София свършват до месец

13 април 2012, 17:22 часа • 10036 прочитания

Гробищните парцели в столицата ще се изчерпат до месец - месец и половина. Това съобщи шефът на общинската фирма "Гробищни паркове" Венцислав Григоров, предаде Стандарт Нюз.

В момента общината разполага само с 3 декара на гробището в Бакърена фабрика, а на 1 декар могат да се погребат 200-220 души, обясни Григоров. Вървят отчуждителни процедури за още 10 дка на същото място и те ще бъдат платени на собствениците.

Местата за погребения на Централните софийски гробища са изчерпани още преди 25 години. Там почиват над 1 млн. души, разпределени в около 300 хиляди гроба. Във всеки гроб има по около 4 до 6 погребани от едно семейство. Всяко следващо полагане може да става 8 години след предходното. В момента на Централни гробища се погребват само хора, които от години притежават фамилно място там.

Една трета от починалите се кремират от близките им, посочи още Григоров пред БНР. Това са около 5-6 хиляди кремации годишно от общо 16-17 хиляди починали в столицата. Нашият крематориум е единствен на Балканите и затова гърците идват да кремират починалите си у нас. Крематориумът ни е построен от швейцарец през 1981 година. Властта поискала от него да направи първото изгаряне, за да му дадат разрешително. Докато чакал в хотела си близо два месеца удобен случай, швейцарецът починал и така станал първият кремиран в него.

Охраната на гробищните паркове е един от големите ни проблеми, призна шефът на общинската фирма. Ако имам 100 хиляди бели косъма на главата, 50 хиляди са от охранителните фирми, оплака се Григоров.

Той обаче бил обнадежден, тъй като общината отпуснала 20 полицаи с кучета за парковете. Основните нарушители в гробищата са циганите, които крадат плочи, цветя и фенери и отскубват насаждения. Душевната болка за опечалените е много по-голяма от финансовата загуба, каза шефът на гробищата.

Той разказа случай, при който на гроба на младо момче баща му поставил видеонаблюдение заради честите набези на мургави. На осмата година от погребението на момчето, когато изтекла забраната за ново ползване на могилата му, бащата се самоубил от мъка, за да бъде погребан при детето си.

24-часово видеонаблюдение ще има на порталите и оградите на Малашевските и Централните гробища, съобщи още Григоров. В две мащабни акции от преди 10-ина дни са регистрирани и предупредени гастрольорите из парковете. Те носят наказателна отговорност за посегателствата върху надгробните паметници и могилите.

Преди идването ми на поста гробището се е охранявало от хора на Мето Илиенски. Парковете са пазени с не много законни, но много ефективни мерки и кражби почти не е имало, разказа Григоров.

Той предлага близките на починалите да плащат по 2 лв месечно за почистване на могилите, тъй като сега дружеството има ангажимент да чисти само алеите. В Европа таксата за почистване е 20 евро, обясни Григоров.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес