Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глинен съд във всеки дом на Разпети петък, според традицията

10 април 2015, 15:19 часа • 11761 прочитания

Стара българска традиция повелява във всеки дом на Разпети петък човек да отнесе кален съд. Този обичай не е забравен и десетки столичани се постараха да закупят нещо малко, което да занесат в дома си. Съществува поверие, че на този ден задължително във всеки дом трябва да има нещо глинено, обясни за БГНЕС собственичката на един от най-популярните грънчарски магазини на Женския пазар в София. За голяма радост на жената, хората знаят за тази традиция и днес се радва на стълкновение от хора, които да пазаруват. "Може да е нещо дребно, но трябва да има глинен съд", споделя жената.

Тя е четвърто поколение грънчар - такива са били прадядо й, неговият син и баща й, а днес в магазина помагат и децата й. Радва се, че българите спазват тази своя стара традиция и не се оплаква от многото работа на Разпети петък. "Напоследък повечето от хората се връщат към старото и към българското. Това е много хубаво, защото това са наши занаяти, наши традиции. Радвам се, че повече млади хора се обръщат към българското и към традициите, към културата, които са ни съхранили през годините", каза тя.

Работилницата на семейството се намира в софийското село Мрамор. "Предлагаме купички, гюведжи, чинии, гърнета и малки гюведжета. Стараем се да имаме от всичко. Най-мъничките глинени артикули са бърдучетата и свирчиците, а най-големите - делви и гюведжи с вместимост десетки литри", обясни жената.

Според традицията съдът трябва да е кален, тъй като Мария Магдалена, когато помолила Иисус Христос за опрощаване на греховете, събирала сълзите си в кален съд.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес