Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генерал от ООН: Караджич сам призна за етническото прочистване

05 октомври 2012, 09:50 часа • 6172 прочитания

Лично лидерът на босненските сърби Радован Караджич ми призна, че тяхната крайна цел е прогонването на босненските мюсюлмани от сръбските територии. Според Караджич двете общности не можело да живеят заедно.

Това каза египетският генерал от състава на силите на ООН ЮНПРОФОР по време на войната в Босна и Херцеговина Абдел Разек по време на разпита си в Международния Трибунал за военни престъпления в Хага, предаде БГНЕС.

Разек е свидетел в делото срещу сръбския генерал Ратко Младич - главнокомандващ на армията на босненските сърби /1992-1995г./

Абдел Разек отговаряше за босненската столица Сараево от август 1992 година до февруари 1993 година. По време на разпита Разек разказа, че цивилното население в Сараево най-много е страдало от всекидневните бомбардировки и стрелбата на снайперистите. Той съобщи, че по време на първите три месеца от мандата му положението в босненската столица е било най-страшно. Тогава бомбардировките са били най-жестоки.

"Всеки ден получавах доклади от войниците на ЮНПРОФОР за бомбардирвоки и стрелба на снайперисти", каза още египетският генерал, цитиран от вестник "Ослободжение".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес