Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френският КС отхвърли забраната на коридите

21 септември 2012, 13:07 часа
Реклама

Организирането на кориди в някои области във Франция отговаря на Конституцията, постанови Конституционният съвет, най-висшата съдебна инстанция в страната, като отхвърли иска на асоциации, противопоставящи се на бикоборството, предаде БГНЕС.

Според съвета на "мъдреците" не е антиконституционно да се предвиждат "разлики в отношението" между областите с бикоборски традиции и другите области.

Противниците на коридите искаха санкциите, налагани за жестокост към животните, да се прилагат на цялата френска територия, независимо от "принципа за ненарушимата местна традиция". На него се позоваха законодателите, за да разрешат бикоборството в Южна Франция и борбата с петли на Антилите.

"Разрешените традиционни практики не нарушават защитените конституционни права", счете Конституционният съвет. Асоциацията "Права на животните" и Радикалният антикорида комитет Европа, които заведоха иск пред Конституционния съвет, позовавайки се на принципа на равнопоставеността, бяха подкрепени от много видни френски личности. Сред тях бяха бившата актриса Бриджит Бардо, защитничка на животните, и още две от големите фигури на френското кино - Жан-Пол Белмондо и Ален Делон.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес