Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция ще обяви Диана Добрева за "Рицар на изкуствата и литературата"

10 октомври 2024, 12:52 часа • 490 прочитания

На 15 октомври в резиденцията на френското посолство в София, на официална церемония режисьорът Диана Добрева ще бъде отличена с френския Орден "Рицар на изкуствата и литературата", високо международно признание за приноса ѝ към театралното изкуство.

На церемонията френският посланик в България, Жоел Мейер, ще връчи лично ордена на Диана Добрева.

Повече за ордена

Орденът "Рицар на изкуствата и литературата" е френско почетно отличие, управлявано от Министерството на културата на Франция, с което се награждават творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света.

Съветът на Ордена на изкуствата и литературата включва дванадесет членове от Министерство на културата на Франция, Националния архив за литература, музеите на Франция, член на Ордена на Почетния легион и дванадесет представителни личности от артистичните и литературни среди, определени от министъра на културата на Франция, Рашида Дати.

Припомняме, че на 23 октомври и българският писател Георги Господинов ще бъде награден с Ордена за изкуство и култура, степен "Кавалер".

Още: Празнично: Цветана Манева получи приза на София за принос в националната култура

Коя е Диана Добрева

Диана Добрева е български театрален режисьор и актриса. Завършила е магистратура по "Актьорско майсторство" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", френска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", История на изкуството в Сорбоната, Париж и Театрален колеж "Любен Гройс".

В периода 2000-2006 е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Играла е и в постановки на Народен театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Национална сцена на театъра в Анси, Франция.

Диана Добрева изиграва главните роли в няколко български и чуждестранни филми. За "Пазачът на мъртвите" и "Маймуни през зимата" получава награда за най-добра актриса на Фестивала на българското кино "Златна Роза" през 2006 и наградата за главна женска роля на Национален филмов център.

Дебютът в режисурата е спектакълът ѝ "Медея", за който получава награда "Аскеер" за режисьорски дебют и номинация за награда "Икар". Следващият ѝ спектакъл "Макбет" е удостоен с награди "Аскеер" 2008 за костюми и музика. През 2009 г. авторският ѝ спектакъл "Казанова" участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция. На същия фестивал през 2011 година спектакълът "Медея" получава престижната награда на критиката и пресата "Coup de Coeur" за най-добро представление в конкуренция с 1600 спектакли от цял свят.

През 2014 г. "Къщата на гнева" е удостоен с "Аскеер" за най-добър спектакъл. През 2017 получава "Аскеер" за режисурата на спектакъла "Вълци". От 2017 година е режисьор на Народен театър "Иван Вазов", продължава дългогодишната си работа и с Драматичен театър Пловдив. През 2019 печели "Аскеер" за спектаклите "Дебелянов и ангелите" и "Бащата".

Носител е на награда "Икар" 2021 за постановката "Синът". През 2022 получава Награда "Аскеер" 2022 за режисура на спектакъла "Коприна". Същата година взима и награда ГРАН ПРИ за режисура на Международния театрален фестивал за антична драма "СТОБИ" за спектакъла "Одисей" по Омир на Драматичен театър Пловдив.

Нейната постановка "Коприна" в Драматичен театър Пловдив е първият български спектакъл, избран в официалната селекция на Световната Театрална Олимпиада през 2023 в Унгария, а на следващата година спектакълът "Одисей" е избран да открие престижния фестивал MITEM в Будапеща.

Нейни спектакли са участвали в международни театрални фестивали в Япония, Унгария, Монако, Франция, Турция, Румъния и др. Поставяла е като режисьор и във Франция, Литва, Русия, а през декември 2024 се очаква премиерата на неин спектакъл в Националния театър в Будапеща, Унгария.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес