Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансови проблеми и неуспехи в кариерата: Притесненията на младите хора у нас

01 октомври 2024, 12:30 часа • 718 прочитания

45% от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а 23% от неуспехи в кариерата.

Това показва изследване на тема „Младите хора в България – ментални рискове, предизвикателства и перспективи“, проведено от изследователски център „Тренд“. Проучването е представително за младите хора на възраст 15-29 години, проведено е от 9 до 16 септември тази година сред 800 души по метода пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“, по поръчка на Сдружение „Мрежа за развитие на личността и талантите“.

ОЩЕ: Евростат: Българите напускат родния дом на 30 г.

"Произвеждаме едно тревожно поколение. Във възрастовата категория 15-19 години все още не се замислят много, но след 25-годишна възраст драматично голям процент от младите хора посочват, че финансовите проблеми са основното нещо, от което се притесняват. Няма такава тревожност за финансови проблеми в другите държави, каквато виждаме в България", коментира Евелина Славкова от „Тренд“.

Какво друго ги тревожи?

Липсата на стабилни лични взаимоотношения е друг страх, свързан с бъдещето, който посочват 20% от младежите, участвали в проучването. Младите хора в столицата са много по-тревожни, че не могат да създадат стабилни лични взаимоотношения в сравнение с хората в малките градове и селата.

В момента българските младежи най-много се страхуват да не се справят в училище и на работното място (27%), притесняват се за здравето си и от болести (26%) и да не разочароват семейството си (22%).

Страх от отхвърляне и изолация от приятелите посочват 15% от младите хора, сочи проучването. 

"В България приятелите са изключително важна ценност", коментира Славкова.

ОЩЕ: Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

При психологически трудности 58% от младежите отговарят, че търсят подкрепа в семейството, а 47% процента – при приятелите, показва изследването на „Тренд“.

Според данните, 25% от младите хора посочват, че се са се сблъсквали с физическа агресия, като този отговор дават по-често мъже, 21% – с агресия в интернет, 10% - с форма на домашно насилие, а 3% - със сексуален тормоз.

ОЩЕ: На кого се доверяват най-много младите в България? (СНИМКИ)

На въпрос какви форми на зависимости сте имали или имате, 37% от младите хора отговарят - алкохол, 24% - тютюнопушене, 15% - хранителни разстройства, 15% - хазарт/залози, 7% - трева, 4% - наркотици, 3% - хапчета, упойващи вещества, по 1% - стероиди и балони, показва проучването. 

От проучването става ясно, че все още има стигма по отношение на това да ходиш на психолог и само 2% търсят специализирана подкрепа.

62% от младите хора посочват, че са оптимисти, 27% - песимисти и 11% не могат да преценят.  

49% процента от младите хора посочват, че са необходими повече програми за психологическа подкрепа в училища и университети, а 40% искат строги мерки срещу онлайн тормоза и насилието.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес