Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фаворити за листите на ДПС в Кърджали са Доган и Местан

24 март 2013, 19:01 часа
Реклама

Пожизненият председател на ДПС Ахмед Доган и настоящият лидер Лютви Местан са категоричните фаворити на партийния актив в Кърджалийско за първите места в избирателната листа, съобщи БГНЕС.

Двамата обаче изобщо не са пуснати на пистата да се състезават с другите номинации, тъй като са предложени от абсолютно всички местни и общински съвети на движението, уточни областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. В челната тройка убедително се нарежда бившият младежки лидер Салиха Емин. Това става ясно от приключилите общинските събрания на структурите в Кърджали, Крумовград, Момчилград и Джебел.

За утре остават номинациите на ДПС в Ардино, Кирково и Черноочене. Седемте общински структури трябва да излъчат по трима кандидати за депутати, без да обсъждат Доган и Местан. Заседанието обаче на централния предизборен щаб с областния ще пресее всички 21 предложени, за да останат 10 имена в листата на Кърджалийския избирателен район. Вероятно това ще стане на 8 април в централата на "Стамболийски" в столицата.

Прави впечатление, че активът на ДПС в района масово се отказва от досегашните си народни представители. Ремзи Осман, който е депутат от Великото Народно събрание до датата на разпускането на 41-ия парламент, Юнал Тасим и Неджми Али са сред най-слабо подкрепените. Али е номиниран само от съпартийците си в родния Джебел, Тасим е 5-и в Момчилград. В Кърджали днес номинираха Салиха Емин, Муса Юсуф и Айхан Етем. В Крумовград също днес са издигнати кандидатурите на председателя на Общинския съвет Метин Байрамали, зам.-кмета Абидин Хаджимехмед и отново Салиха Емин. В Момчилград са излъчени екс-кметът и настоящ партиен лидер Ердинч Хайрула, зам.-кметът Ерол Мехмед и Мукадес Налбант. В Джебел - Салиха Емин, Джейхан Ибрямов /също бивш национален председател на МДПС/ и Неджми Али.

За подготовката за парламентарния вот сред изселниците вече е заминал координаторът на ДПС Исмет Исмаил. Той наследи поста, след като Енвер Хатипоглу тръгна с отцепника Касим Дал. Стартирало е подаването на заявленията за участие в гласуването на 12 май в градовете, където живеят големи компактни маси "двойни" граждани. За откриването на изборна секция в дипломатическите ни мисии в Турция са необходими над 20 заявления, за разкриване на СИК в други помещения – най-малко 100, обясни Бахри Юмер. Ако постъпят 100 100 заявки, ще бъдат отворени 100 изборни секции. Изселниците в южната съседка подкрепиха ДПС на изборите през 2009 г. с 40 000 гласа, а президента Георги Първанов – с около 88 000.

Избирателните списъци в Кърджалийско съдържат 254 697 имена на гласоподаватели. Около 90 000 от тях обаче ще стигнат до урните, след актуализирането на данните със справка на ГРАО за лицата с постоянен адрес в района. По-голямата част от хората са т.нар. "двойни" граждани – изселници в Турция, които имат и български документи за самоличност. Над 20 000 са гурбетчиите в Европа, които също трайно са се установили там, други по-малобройни групи мигрират във вътрешността на България. Партиите, които много искат да спечелят изборите, да направят необходимото и да докарат тези хора до урните, посочи Бахри Юмер. Той намекна, че ще има много изселници, които ще пристигнат за гласуването на 12 май.

Областният лидер на ДПС в Кърджали подчерта, че организацията му настоява в деня на вота да има наблюдатели от ОССЕ. "Държим на тяхното присъствие, тъй като имаме сериозни опасения от подмяна и манипулации на изборния процес. Скандализирани сме от факта, че доскорошният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е председател на националния предизборен щаб на ГЕРБ и се движи навсякъде с охрана. Аз имам не 20, а 200 заплахи, обаче ходя сам", посочи Юмер.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес