Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евтаназия за деца обсъждат в Белгия

21 декември 2012, 13:52 часа • 9568 прочитания

Тази седмица в парламента на Белгия постъпи законопроект, според който правото на евтаназия трябва да бъде предоставено и на децата.
 
 „Усъвършенстването” на закона за евтаназията е предложено от членовете на социалистическата партия. Според експертите  законопроектът няма да предизвика възражения и ще бъде подкрепен, съобщи La Libre Belgique.

Евтаназията бе узаконена в Белгия през 2002 г. и така това стана втората страна в света след Холандия, където неизлечимо болните могат да поискат от лекарите да ги избавят от страданията. Действащият закон обаче засяга лицата над 18 г.

Друга предвидена поправка е разрешаването на евтаназията за белгийци, които страдат от болестта на Алцхаймер.

Според официалните данни през изминалата година от правото си на асистирана смърт са се възползвали 1 133 белгийци, повечето от които са били болни от рак в терминален стадий. Това е около 1% от смъртните случаи в страната.

През септември тази година за първи път в света право на евтаназия получи белгийски затворник, осъден на доживотен затвор за две убийства. След 20 години, прекарани в затвора, той е бил диагностициран с нелечимо заболяване. В момента се обсъжда случая на друг затворник, който е зад решетките вече 27 години.

Редактор: Е. Гигова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес