Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгени Кръстев: В основата на наднационалната структура за сигурност е уважението към националния суверенитет (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 17:35 часа • 337 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Балканите“ историкът д-р Евлоги Станчев разговаря с Евгени Кръстев за отраженията на руската война срещу Украйна върху Балканския регион. Евгени Кръстев е журналист и политолог с дългогодишен опит като анализатор в областта на геополитиката, международните отношения, отбраната, медиите.

„Въпросът за сигурността, който е съвсем естествено много актуален в момента заради руската пълномащабна война в Украйна, но той би трябвало и той винаги е бил актуален. Отделен въпрос е доколко ние като хора, живеещи на Балканите, сме имали разбиране за това нещо. Сега мисля, че в една много по-голяма степен, това разбиране го имаме, но неспособността на региона като такъв да продуцира сигурност е може би неговата най-голяма слабост, защото в тези страни от Балканите, където присъстват Европейския съюз и НАТО, сигурността е в много по-голяма степен гарантирана. Това е една много очевидна зависимост. [..] В колкото по-голяма степен е интегрирана в евроатлантическите структури една страна, толкова по-сигурна е тя.“, казва политологът като дава пример с Хърватия. Според него, ако Балканският регион наподоби развитието на Хърватия, той би могъл да стане по-сигурно място във всяко едно отношение. Още: Доц. Оля Сорока: Всеки един украинец си избира кауза, с която може да е от помощ и това дава силата да продължиш напред (ВИДЕО)

„Много често срещана пропаганда опорка, свързана с въпроса за националния суверенитет, е твърдението, че той, едва ли не, бива загубен тогава, когато една страна се интегрира в пълна степен в Европейския съюз и НАТО. Всъщност това, което се случва с Хърватия и отказа от това тя да подкрепя някакви явления в съседната страна е доказателство именно за факта, че участието в тези наднационални структури е тясно свързано с националния суверенитет в неговата пълнота - държиш на своя национален суверенитет, участваш съобразно него в наднационалната структури, но също така уважаваш и националния суверенитет на твоите съседи и въобще на всички страни, които са признати за суверенни и всъщност по този начин се създава структурата за сигурност, т.е. в основата на тази структура за сигурност е уважението към националния суверенитет. Разбира се, обратният пример със Сърбия също е налице.“, казва Евгени Кръстев.

Според политолога, Александър Вучич се опитва да води „политика на два стола“, характерна за Титова Югославия през 70-те години на миналия век. „Доколкото и преди това, „политиката на два стола“ беше факт, тя в още по-голяма степен е факт и в още по-голяма степен си личи, че бива провеждана точно след като започна руската пълномащабна инвазия в Украйна. Нямаше никакво присъединяване на Сърбия към европейски санкции или каквито и да било санкции спрямо Русия, а дори в началото на войната изведнъж броя на самолетите, летящи между Белград и Москва, се беше увеличило значително. Тогава, под натиска на Европейския съюз, и поради това, че Сърбия все пак ползва някакви Европейски фондове и поради опасността те да бъдат спрени, броят на полетите намаля.“ Още: Проф. Мартин Табаков за неговата Теория за квазиетносите и разделението на русофили и русофоби (ВИДЕО)

Целият разговор на Евлоги Станчев с Евгени Кръстев гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес