Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕСО и "Булгартрансгаз" трябва да излязат от БЕХ, за да получим пари по ПВУ

17 септември 2024, 18:13 часа • 475 прочитания

България ще трябва да извади Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно по време на изслушването на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в парламента. 

За да получи допълнително финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в областта на енергетиката, Европейската комисия поставя условието двете държавни компании да бъдат отделени от БЕХ. Въпреки това, предишният, 49-и парламент, прие решение, което забранява отделянето им от холдинга, създавайки допълнителна пречка за изпълнението на реформата. Още: Бави ли България пари по ПВУ за фирми иноватори и рискува ли да връща 50 млн. лв.?

"По време на преговорите с Европейската комисия предложихме да изпълним решението на Народното събрание и тази реформа да отпадне, но Комисията категорично отхвърли предложението", заяви Малинов. Той добави, че за Европейската комисия това е ключова реформа.

България е предложила алтернатива, която включва създаването на законодателна рамка, гарантираща, че няма да има „кросфинансиране“ – т.е. приходи на двата оператора няма да се използват за финансиране на други компании в рамките на БЕХ. И това предложение обаче е било отхвърлено от Комисията.

Министърът отбеляза, че България предлага създаването на нов холдинг под управлението на Министерството на енергетиката, който да обедини двата оператора, като по този начин те ще бъдат изведени от структурата на БЕХ. Още: Ето кой готви предложението за промяна в ПВУ заради въглищните централи

Малинов подчерта, че Европейската комисия не поставя изисквания или очаквания за приватизация на двете компании, каквито опасения са съществували.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес