Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Наркотикът "флака" вече е широко разпространен и в България

26 юни 2018, 11:34 часа • 16313 прочитания

Наркотикът „флака“ вече е широко разпространен и в България. Това каза д-р Теменужка Любенова, председател на Общински съвет по наркотичните вещества - Благоевград.

„Това е синтетичен наркотик, който наподобява соли за вана. Изключително агресивен наркотик, който може да предизвика абсолютно неконтролируемо поведение. При употребата му младежите не знаят какво се случва с тях – събличат се голи, агресивни са към хората, склонни са дори и да се самоубият“, уточни тя.

Експертът допълни, че синтетичните канабиноиди от типа на „веселия чай“ са хит на пазара в момента.

Д-р Любенова посочи, че „веселият чай“ е марихуана, напръскана със съответните химикали. По думите ѝ той може да има многократно по-засилено действие от това на обикновения канабис, тъй като когато се прибавят към марихуаната синтетично произведени вещества, то тогава многократно се увеличава въздействието както върху мозъка, така и върху сърдечната дейност и кръвното налягане и изцяло върху състоянието на организма. Тя отбеляза, че може кръвното налягане да стигне до горна граница 200 и долна – 60, предаде Фокус.

Експертът обобщи, че синтетичната дрога, като всичко, което не е природен продукт, действа върху организма многократно по-силно, отколкото природните продукти.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес