Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еколози изпратиха на Борисов бурканчета с въздух от "Пирин" (СНИМКИ)

24 януари 2018, 09:53 часа • 1283 прочитания

Представители на екологични организации проведоха акция пред Министерски съвет и подариха бурканче с чист въздух от "Пирин" на премиера и министрите.

Целта на събитието е да се напомни тяхното искане за отмяна на решението на правителството за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Припомняме, че според природозащитниците то дава възможност за застрояване на 48% от парка. 

"Носим им въздух от планината, с посланието, че ако продължат с действията си - горите в Пирин ще бъдат изсечени и само тези бурканчета ще останат като спомен. Така министрите ще разказват на бъдещите поколения каква е била гората", обясни представител на еколозите.

Припомняме, че вчера (23 януари) стана ясно, че Министерският съвет е изпратил до екокоалицията "За да остане природа в България" проект за промяна на решение 823, което е за предприемане на спешни мерки по реда на екозаконодателството при наличие на инвестиционно намерение за строеж на нова кабинкова линия в Банско.

В изпратения документ се допълва, че решението е и за налагане на забрана за одобряване и съгласуване на строителство в границите на зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията в парка. Записано е още, че се възлагана екоминистъра при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона "Банско" и на включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

Днес, по време на събитието, представителят на еколозите Тома Белев обяви всички техни искания - оставка на ресорния министър Нено Димов и да се разбере кой е реалният собсттвеник на концесионера на ски зона Банско - ЮЛЕН АД.

"Не може някой в България да получава права върху национална собственост и да не се знае кой реално е той. Искаме и международен одит на тази концесия", добави той.

По негови думи над 20 града ще излязат утре на протест в защита на парк "Пирин".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес