Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Една мечта се сбъдна": Планински спасител за медицинския хеликоптер

15 юли 2024, 08:57 часа • 849 прочитания

Една мечта се сбъдна. Така планинският спасител Благовест Обецанов коментира в сутрешния блок на бТВ наличието на медицински хеликоптер. 

"Надяваме се при наличието на медицински хеликоптер той доста да помогне и да намали физическите усилия на всички планински спасители. Надяваме се, че ще спести време както на пострадалите, така и на  спасителите", коментира Обецанов. 

Планината през лятото

Планинският спасител увери, че условията в планината са подхоядщи за туризъм. Той обаче посъветва хората предварително да проучват маршрута, през който искат да преминат и да тръгват със заредени телефони и да не са сами.

"Когато тръгнат в планината, да уведомяват своите близки за намеренията си, да съобразяват възможностите си с прехода, който искат да направят", добави още Обецанов. ОЩЕ: Медицинският хеликоптер с първа мисия при инцидент

Той коментира опасностите в планината през лятото, като обърна внимание, че слънцето е доста силно във високите части. "В тези летни жеги, въпреки в планината е малко по-прохладно, е хубаво човек да има хидратиращи напитки и достатъчно вода", посочи планинският спасител. 

Инцидентите в планината

Обецанов уточин, че обикновено инцидентите през лятото стават при настъпване на умора към края на деня. "Хората трябва да бъдат подговени за доста ходене и да да имат енергийни храни", заяви планинският спасител. 

На въпрос кога са по-чести инцидентите в планината, планинският спасител отговори:  "През зимата са по-често инцидентите, но човек не трябва да подценява планината". ОЩЕ: Шефът на ПСС: Обикновено бури в планините има след обяд

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес