Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от десет е готов да продаде гласа си

19 април 2013, 11:44 часа
Реклама

Всеки десети българин е готов да продаде гласа си, стига да има кой да му даде пари. Това показва ново проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Точният процент е 11 на сто, което е повече, отколкото преди парламентарните избори през 2009 година. 89% пък твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, се казва в изследването, цитирано от Стандарт Нюз.

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати. Това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за тази цел, уточняват от института. Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

НЦИОМ не регистрира зависимост между стандарта на живот на интервюираните и декларираната от тях готовност да гласуват срещу заплащане.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес