Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Държавата не само не пречи, но и помага": Експерт за схемата с частните паркинги на границата

05 септември 2024, 11:21 часа • 6545 прочитания

Въпросът кой допуска превозвачите да бъдат принуждавани да спират на частни паркинги на границата с Турция продължава да стои на дневен ред, без решение на хоризонта. Правният експерт от Антикорупционния фонд Лора Георгиева коментира темата по Нова телевизия, като подчерта, че този проблем не е нов и се задълбочава с годините.

Припомняме, че наскоро беше въведена и "система за контрол на тежкотоварния трафик" през "Дунав мост". Тя се използва, за да се принуждават превозвачи да минават през новопостроен частен буферен паркинг, свързан с лица известни от скандала със "златния гьол" на "Капитан Андреево". Подробности за схемата вижте в разследването на Антикорупционния фонд "Игра на паркинги".

"Държавата съдейства"

В ефира на Нова телевизия днес (5 септември) Георгиева посочи, че също повтори, че тези практики вече се пренасят и на границата с Румъния. По нейните думи, държавата проявява пълно бездействие, позволявайки тези ситуации да се развиват пред очите на органите на реда. Още: Трафикът ще намалее в следващите дни: АПИ с новини за ремонта на Дунав мост (СНИМКИ)

Според нея, освен високите такси за паркинг, които чуждестранните превозвачи са принудени да плащат – три пъти по-високи от тези за българските камиони – има и сериозни нарушения с данъците. Липсва внасяне на ДДС в държавния бюджет, а записите от скрити камери ясно показват как касовите бележки не отговарят на законовите изисквания. 

Правният експерт отбеляза още, че МВР също носи отговорност за тези нередности, тъй като полицаи съдействат на тези незаконни практики, вместо да ги предотвратяват.

"Миналата година през границата са преминали около 1 милион камиона, което подчертава мащаба на проблема", добави Георгиева. В икономически анализ, базиран на официални данни, става ясно, че тези паркинги и незаконните такси представляват сериозна заплаха за международните транспортни фирми и техните операции през България. Още: Фирма, свързана с Емил Хърсев, ще строи ТИР-паркинг в Русе

Малко след участието в национален ефир на експерта, от правителствената служба обявиха, че служебният премиер Димитър Главчев свиква спешна среща в Министерския съвет във връзка с проблема с паркингите по границите.

Премиерът очаква да му бъде докладвана пълната информация по темата от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и съобщенията, на вътрешните работи, на финансите, както и от ДАНС и НАП.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес