Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Доганчо даде поръчката на Делянчо". Съдия Цариградска разкри как се назначават хора в прокуратурата

26 септември 2024, 16:36 часа • 7661 прочитания

През 2020 г. двама магистрати сигнализират пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че са били заплашвани от предполагаема престъпна група, ръководена от Мартин Божанов, известен като Нотариуса. Въпреки това, прокуратурата не реагира по случая, а разследването срещу Божанов започва едва в края на април 2023 г.

Магистратите, които подадоха сигнала, са съдия Владислава Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров. Нотариусът обаче бе убит в началото на 2023 г. След неговата смърт започват да излизат наяве мрежи от тайни контакти, които са оказвали влияние върху различни държавни институции, включително прокуратурата и съдебната власт. Стана ясно, че Божанов е имал подкрепа на високи нива в тези структури.

Случаят предизвика създаването на специални комисии и организирането на изслушвания в редица институции. В резултат от тях стана известно, че Нотариуса е имал връзки с висши фигури в съдебната система и полицията. Появиха се съмнения, че защитата му е достигала чак до най-високите етажи на прокуратурата. Още: "Няма напредък": Европейската комисия иска от България повече присъди за корупция по високите етажи

"Доганчо даде поръчката на Делянчо"

По темата съдия Цариградска коментира в интервю за "Свободна Европа" развитието на разследванията. Според нея Ахмед Доган, почетен председател на ДПС, е изиграл важна роля в този процес, като през годините е осигурявал политическо влияние върху съдебната система.

Тя е категорична, че партийното влияние върху прокуратурата не е започнало с появата на санкционирания по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски на политическата сцена. По думите ѝ "в момента жалните стенания на Доган за това как Пеевски е овладял съдебната система изглежда имат почва и основания доста по-назад във времето".

Цариградска обясни това влияние с думи на съдия Веселин Пенгезов, който е отстранен като кандидат за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Това се случва с повдигане на обвинение за злоупотреба с парични средства, по което е окончателно оправдан след това. "Той казва пред Висшия съдебен съвет тогава: "Доганчо даде поръчката на Делянчо, а Делянчо предаде на Сотирчо. Тогава главен прокурор е Сотир Цацаров, който иска отстраняването от длъжност на съдията Пенгезов". Още: ПП-ДБ с опит да спрат бързия избор на нов главен прокурор

Цариградска свързва нещата с израза "омерта" – мълчаливата договореност за пазене на тайна, характерна за италианската мафия. Тя твърди, че в последните 30 години в съдебната власт, особено в прокуратурата, съществува подобна култура на мълчание и прикриване на неудобни дела.

Скандалът около разкритията за Нотариуса и прокуратурата стана още по-заплетен след запис, в който се чуват гласове, приличащи на тези на Иван Гешев и Борислав Сарафов, които говорят за "прегрупиране" във върховете на съдебната система. В него се обсъждат договорки между високопоставени прокурори, което според Цариградска е поредното доказателство за наличието на дълбоки зависимости в съдебната система. Още: ГЕРБ и ДПС бламираха бурно заседанието на комисията за "Нотариуса" в парламента (СНИМКИ)

Съдията също така разказа за натиск, упражняван върху нея в контекста на конкретно дело, като ѝ било съобщено, че Нотариуса е бил много близък с Иван Гешев и Делян Пеевски. Тези разкрития съвпадат с думите на Ахмед Доган, който наскоро заяви, че Пеевски е имал огромно влияние върху съдебната система в продължение на години, макар и без официална подкрепа от ДПС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес