Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Спасков за скандала в "Пирогов": Имало е напрежение и от двете страни

02 септември 2023, 09:39 часа • 2639 прочитания

Бившият директор на спешната болница "Пирогов" - доц. Спас Спасков, бе гост в предаването "Събуди се" на NOVA и коментира скандала със съветника на министър Тодор Тагарев - Мустафа Емин, за когото работещи в болницата сигнализираха, че е заплашвал служители със служебното си положение, за да може детето му по-бързо да получи лечение.

"Опитите да се мине по-бързо на преглед в болницата не са само от влиятелни хора", каза Спасков. "Всеки се бори, ако може малко да пререди другия. Обикновено собственият порязан пръст е по-важен от счупената глава на съседа. Поради тази причина тази преценка е много трудна от гледна точка на пациентите." Спасков споделя какви мерки е предприел, когато е бил директор, за да се намали максимално възможността за подобни неприятни инциденти: "Когато бях директор в "Пирогов", въведохме така наречения триаж. За съжаление, поради архитектурни ограничения, това бе възможно само в детския сектор. Там медицинска сестра приема децата първоначално и тя преценява степента на спешност и тогава има много ясен ред на влизането в кабинетите."

Още: Никога не е ставало въпрос дете да излезе, за да влезе моето: Мустафа Емин за скандала в "Пирогов"

Скандалът в "Пирогов"

През изминалата седмица медицинска сестра от "Пирогов" сигнализира, че съветник на министър е вдигал скандали и е заплашвал лекари със служебното си положение, за да получи детето му по-бързо лечение. По думите на Спасков, когато става въпрос за най-голямата спешна болница у нас, "всички трябва да са еднакво болни". "Когато човек е болен, още повече когато е болно неговото дете, като че ли всичко е оправдано. Но има и разпределение на пациентите в зависимост от спешността. В конкретния случай, поне това, което видях в медиите, е, че в противошоковата зала е имало по-тежък случай и по-лекият пациент е трябвало да изчака. Когато мястото на операционната маса е заето, не може да вдигнеш пациента, а трябва да извършиш услугата докрай", посочи той.

Още: "Пирогов" обяви данни от проверката за случая с детето на съветника на Тагарев

Според бившия директор на най-голямата спешна болница у нас, вероятно в "Пирогов" са преценили кой пациент е по-спешен и е съвсем естествено институцията да заеме страната на персонала. "В случая е имало напрежение от гледна точка на персонала с това, че е имало доста спешни пациенти. От друга страна - напрежението е в самия човек, тъй като това е неговото дете. То е страдащо и той иска максимално бързо да му помогне. И ето го готов конфликта. Две напрегнати страни се сблъскват", отговори доцент Спасков на въпроса на кого вярва в случая със скандала с Мустафа Емин.

Спасков смята още, че подобни случаи би трябвало да не излизат от болницата, а да се решават вътре в нея: "Аз смятам, че, поне ако аз трябва да ги решавам, тези проблеми ще ги реша вътре в болницата. Не бих ги изнасял. Това е моето мнение."

Още: Благослав Михайлов: Хората не познават Мустафа Емин и виждат удобен наратив

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес