Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на годината камерите на тол системите ще започнат да засичат и скоростта на пътя

19 септември 2024, 14:42 часа • 4112 прочитания

Камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани до края на годината, за да подават на КАТ информация за превишение на скоростта.

Това стана ясно от думите на служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова. Тя участва в 10–та юбилейна конференция "Безопасност на пътя" в Пловдив.

"Служебният кабинет внесе изменение в Закона за движение по пътищата, където дефинираме средна скорост, за да може тя да бъде правоприлагана. От страна на министерството на регионалното развитие надграждаме нашата информационна система и до края на годината ще имаме възможност да правоприлагаме средната скорост, ако законовата промяна стане факт", обясни тя. Според нея обаче засичането на скоростта ще започне, когато влязат в сила измененията в закона. Коритарова не пожела да уточни колко камери ще могат да вършат това.

Още: Голям проблем с шофирането у нас, за който не се говори: Експертна оценка

"Нашият ангажимент е да разработим системата до края на тази година", поясни тя и посочи, че не се предвижда поскъпване на винетните такси през 2024 г. "Не мисля, че ще има поевтиняване, по–скоро няма да има промяна", каза министърът. Тя добави, че пътищата като цяло са в добро състояние, а повечето катастрофи се дължали на неспазването на правилата за движение. "Не можем да поставим на всеки участък колчета", каза Коритарова.

Тя не подмина и болната тема с околовръстния път на Пловдив, който по думите й е болна тема на региона. "Вчера проведохме среща в МРРБ с всички участници по проектиране и строителство, на която присъства и кметът на Пловдив. Тези дни ще има разрешение за строеж", увери Коритарова. След това предстои неговото обнародване и тогава ще бъде даден старт на изграждането.

Още: ТОЛ системата вече отчита средната скорост не само по магистралите, а и по другите пътища

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес