Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорите на БДЖ обсъдиха разписанията на влаковете на среща, за която закъсняха заради... авария с вагон

23 октомври 2024, 16:22 часа • 314 прочитания

През последните три дни бяха проведени срещи в Горна Оряховица, Пловдив и София с областни и общински власти за обсъждане на проекта на график за движение на влаковете през 2025 г. в съответните региони на страната.

Куриозното е, че именно това бе срещата във вторник, за която ръководството на БДЖ закъсня с един час, тъй като пътуваше с влак до Горна Оряховица. Причината - авария при гара Роман, когато локомотивът на бързия влак от София за Варна се е повредил.

В официалното съобщение на БДЖ се посочва, че целта на тези срещи е да бъдат дискутирани варианти за промени в разписанията на влаковете и отправени предложения за въвеждане на корекции в движението на влаковете, съобразно наличните възможности на БДЖ и предпочитанията на жителите по места. Предстои да бъдат анализирани и разгледани предложените варианти, след което ще се работи върху най-оптималния вариант за разработване на разписание, което да удовлетворява максимален брой ползватели.

Още: Инциденти и катастрофи с влакове през лято'2024: Държавен отчет

Проектът на разписание в момента е примерен вариант, който да бъде основа за проведените дискусии. В него няма окончателно одобрени варианти, като тепърва промените в разписанията и движението на влаковете ще бъдат анализирани, обсъждани и приемани. От съществено значение е, че новият график ще бъде отново съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени.

В новия график е предвидено запазване на обема превози в най-натоварените отсечки и оптимизация по направленията, в които се наблюдава минимална използваемост на превозната услуга. На този етап след приключване на проведените срещи няма конкретни промени и корекции, които да бъдат потвърдени, че ще влязат в сила с новия график за движение на влаковете за 2025 г.

Още: "Като в Швеция": Разказ на чужденец от пътуване с нощен влак на БДЖ стана хит в мрежите (СНИМКИ)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес