Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диана Ковачева - вчера, днес, а утре...

13 юли 2012, 16:19 часа • 6820 прочитания

От вчера до днес направих справка за дисциплинарната практика на ВСС във връзка с наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и бих могла да кажа, че на основание на това, което видях, не се мери с еднакъв аршин.

Затова в този смисъл е по добре ВСС да преосмисли своето решение и да намери начин да преразгледа решението си. Това заяви днес в НС министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод скандалното уволнение на съдия Тодорова, предаде БГНЕС.

Защото се поставя въпросът дали е обективно и съразмерно наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и дали има дисциплинарна практика от страна на ВСС за наложеното дисциплинарно наказание. Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела, каза още Ковачева. ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност, убедена е тя. Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие - за миналата година има един такъв случай, продължи министърът. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни, добави Ковачева.

"Няма спор за това, че са извършени тежки нарушения, свързани със забавени правосъдия, забавяне на дела. Има спор за това дали е обективно, съответно и съразмерно на извършените нарушения наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова", каза още тя. Решението на ВСС беше взето без дебат, отбеляза Ковачева и заедно с това поздрави съдиите за активната им позиция в случая и ги призова да използват повода, за да поставят проблема с прекомерната си натовареност. Това беше днешната позиция на правната министърка.

Припомняме каква беше позицията на Ковачева вчера. "Нека се мери с еднакъв аршин, нека всички съдии, които са забавили дела бъдат обекти на дисциплинарни санкции в случаите, когато това е така". Така правосъдният министър Диана Ковачева коментира вчерашното решение на ВСС да уволни съдия Мирослава Тодорова. "България има много сериозен проблем със забавените дела и това личи по множеството дела в Страсбург. Вчера Министерският съвет / на 11 юли - бел. ред./ реши за 25 000 евро поредно плащане на обезщетения по забавени дела", коментира още тя. Според нея много сериозно трябва да се изследва и въпросът за натовареността на съдиите. Без сериозна оценка на натовареността не може да се преодолеят практиките за премествания, премествания без конкурс, коментира още Ковачева вчера. "Сигналът, който трябва да бъде изпратен е, че не се толерира забавянето на дела и че от тук нататък и други съдии, които имат забавяне следва да бъдат обект на разследване от ВСС. Никой не бива да бъде закрилян и защитаван", заяви още вчера Диана Ковачева след уволнението на съдия Мирослава Тодорова от ВСС.

Самата Мирослава Тодорова коментира изказването на министъра на правосъдието Диана Ковачева, че е по- добре ВСС да преосмисли своето решение и да намери начин да го преразгледа. Според съдия Тодорова изпълнителната власт не може да се намесва в дейността на ВСС и не може да иска от него да отменя свои решения.

Остава въпросът каква позиция по случая с Мирослава Тодорова утре ще заеме правосъдната министърка.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес