Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денят на Съединението беше потопен, трима загинаха

06 септември 2014, 19:36 часа • 28289 прочитания

Денят на Съединението на България бе помрачен - половин България е под вода, трима души се удавиха в Бургаско. В редица общини в страната бе обявено бедствено положение, а материалните щети тепърва ще се изчисляват.

Ситуацията в Бургас

176 литра на квадратен метър дъжд се изляха над Бургаско за по-малко от 24 часа, информира Dariknews.bg.

Две жени и един мъж се удавиха в потопа.

Недялка Русева на 69 години и 21-годишната Камелия Желязкова шофирали по пътя Созопол-Бургас. На разклона за хижа „Странджа" в парк Росенец ги ударила голяма приливна вълна, идваща от високо и отнесла техните автомобили в гората. От колата на Камелия се спасили двама нейни спътници. 

Според осведомени загиналият е 27-годишният Юсуф И. Младият мъж е бил пастир и е обитавал бракуван микробус, който се намирал в землището на селото, информира "24 часа".

Бедственото положение беше обявено тази сутрин в Община Приморско. В следобедните часове то беше отменено. Поройният дъжд от снощи е нанесъл значителни щети по инфраструктурата, залети са къщи, жертви и пострадали няма. Реката до Ново Паничарево е преляла и стигнала почти до центъра. Мостът там е напълно неизползваем, а другият въжен до него е отнесен от стихията.

Невъзможно е движението по моста между Веселие и Ясна поляна. Къмпинг „Китен" е изцяло наводнен, а подстъпите към него затворени, съобщи за Дарик радио кметът на Приморско Димитър Германов. Десетки къщи са наводнени в Ново Паничарево и Ясна поляна, на разсъмване живеещите в тях са били спешно евакуирани. Пътищата в двете села са силно повредени, голяма част от тях са под вода. Взети са необходимите мерки, хората са нахранени и на сухо, но покъщнината им е напълно унищожена, коментира д-р Германов.

Тежко пострада и рибарското селище Ченгене скеле, до Бургас. И там са отнесени къщи, десетки лодки са навътре в морето, няколко автомобила на живеещите там са пълни с вода. Придошлата кална водна маса е затлачила по-плитката част от залива, показаха снимки от хеликоптер.

Понеделник, 8 септември, е обявен за Ден на траур в Бургас в памет на жертвите на природното бедствие, съобщиха от Общината.

Бедствиието в Харманли, Димитровград и Симеоновград

Ситуацията в димитровградското село Странско, където днес се скъса язовирна стена, постепенно се нормализира. Изсипалите се водни маси могат да се насочат към съседните села.

Нормализира се обстановката в община Димитровград. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Община Димитровград Иво Димов. По думите му са залети 21 къщи в резултат на скъсания язовир при село Странско. Опасността да бъдат залети повече къщи в селата Златно поле и Брод е преминала с пробива на дигата на р. Марица. Водата започва да се оттича и опасността вече е ликвидирана.

Освен в Димитровградско, бе обявено бедствено положение в Харманли и Симеоновград.

Харманлиският център бе изцяло под вода, но не заради придошли реки, а заради обратно връщане на водата от шахтите. Когато обаче дъждът намаля, шахтите все пак започнаха да поемат. В Симеоновград пък бедствено положение бе обявено заради залети дворове и къщи в три тамошни села, както и заради очаквана голяма приливна вълна от река Сълзлийка в района на общините Гълъбово и Опан.

Междувременно от областния кризисен щаб съобщиха, че ситуацията в Хасковска област като цяло се нормализира. Обявеното бедствено положение в трите общини обаче засега остава.

Усложнена ситуация и бедствено положение в част от Старозагорска област

Над 200 л/кв метър дъжд се изсипа в някои части на Старозагорска област. Заради обилните валежи десетки села, къщи, дворове и имоти бяха наводнени. Под вода остана пътят от Стара Загора към автомагистрала „Тракия", който все още е затворен за движение.

Тежка е ситуацията в гълъбовското село Априлово, бедствено положение е обявено в общините Гълъбово и Опан, както и в няколко села на община Раднево. Към момента няма сигнали и данни за пострадали хора на територията на област Стара Загора. За сметка на това пък десетки са евакуираните и още повече са бедстващите в няколко села в общините Гълъбово и Опан.

Критично е положението в село Априлово, което буквално е във воден капан. „Четири-пет са срутените от водата къщи, но няма да оставим хората да нощуват навън. Осигурили сме им подслон, макар че повечето предпочитат да се приберат при близки, роднини или съседи", коментира кметът на Гълъбово Николай Тонев. Постоянно се наблюдава състоянието на язовирната стена да не поддаде, тъй като реката все още не се е прибрала в коритото си. Продължава отводняването на засегнатите райони, с машини и техника помагат военни, пожарникари, както и екипи от мините, обобщи той.

Падна мост в село Свободен и имаше блокирани хора.

Тежка бе ситуацията и в община Опан, като най-критично бе положението през целия ден в село Бял извор. Част от селото бе под вода, хората - евакуирани.

Щетите от обилните валежи ще бъдат огромни, прогнозира кметът на Опан Минчо Чавдаров и допълни, че вече започват огледите на засегнатите домове и постройки, събира се информация и за удавените животни. Все още е високо нивото на водата и това е причина тежката техника да не може да навлезе в засегнатите райони и да окаже необходимата помощ.

Десетина села в община Стара Загора също бяха залети, но през целия ден продължи отводняването им. Вече започна изпомпването на водата от дворовете и засегнатите от наводнението къщи в село Еленино, съобщи кметът Живко Тодоров, който координира действията за справяне със ситуацията след падналите през нощта и тази сутрин валежи. На мястото с машини и техника работят екипите на ВиК и Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора.

Спряно бе електричеството на контактната мрежа и бе преустановено движението между гарите Михайлово, Калояновец, Християново и Стара Загора.

Бедствено остава положението в Берковица и Георги Дамяново, евакуираха Бисер

Жителите на харманлийското село Бисер бяха евакуирани по високите места и не се допускаха до къщите си заради изсипалите се дъждове. Мярката беше предприета превантивно.

Нивото на река Бисерска се покачи, като мостът над нея в центъра на селото бе затворен, за да се предотврати евентуална опасност. В посока Любимец на места има засегнати земеделски площи.

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в Берковица, след като градът беше залят от придошлата река Берковска през нощта срещу петък. Решението е на кризисния щаб към общината, заради продължаващите валежи. Нямаме проблеми с електрозахранването, в по-голямата част на града водоснабдяването е нормално, с изключение на някои квартали, където налягането е по-слабо. Осигурява се доставка на минерална вода, продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението, увери кметът на община Берковица Димитранка Каменова, цитиран от БГНЕС.

Три села в община Георги Дамяново остават без електричество след като придошлата река Дългоделска Огоста наводни района. Второ денонощие без ток са Дива Слатина, Говежда и Дълги дел, последните две села са и без водоснабдяване заради прекъснат водопровод. От вчера след обяд достъпът до тях е възстановен и е осигурена доставката на минерална вода и стоки от първа необходимост. Заради продължаващите валежи се налага допълнително укрепване на защитна дига на третокласния път към Дълги дел. Комисии описват щетите, започва процедура по осигуряването на еднократни социални помощи за пострадалите от наводненията, съобщи кметът на Георги Дамяново Дилян Димитров. Бедственото положение в общината също остава.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес