Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден №2 на протестите: Пътищарите с атака за отмененото заседание на ресорната комисия в НС

28 юли 2022, 10:57 часа
Реклама

Докато пътните строители продължават мащабните протести в цялата страна и днес, от Българска браншова камара „Пътища“ разпратиха позиция до медиите, в която заявяват, че държавата отново излъгала бранша им. Причината за недоволството е непровеждане на заседание на Регионална комисия в парламента вчера, 27 юли.

„Управляващите в оставка и председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и  местно самоуправление Настимир Ананиев за пореден път излъгаха, като отмениха заседание на комисията, докато членовете ѝ и ние - като представители на Българска браншова камара „Пътища“ - чакахме в обявения час, което доказва липсата на управленски капацитет на властимащите“, пишат пътищарите.

Според тях 7 месеца „безхаберие“ оставили държавата без пътно поддържане и затова стотици хора отново са на протест в цялата страна, „за да защитят труда си“. Припомняме, че вчера летяха обвинения между Министерството на финансите и регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, като от МФ заявиха, че АПИ е спряла всички обществени поръчки за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, с което държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6-7 месеца. Караджов контрира, че виновен бил Кирил Петков, и прехвърли отговорността от АПИ към Комисията за защита на конкуренцията.

„Всички изречени лъжи от управляващите показват безхаберието към Националната сигурност на Република България. Без поддържането на РПМ се създават предпоставки за животозастрашаващи ситуации. Оставянето на стотици обекти без възможност за изпълняване на дейностите по тях, амортизираната и остаряла на повечето места пътна настилка създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи и затова сега управляващите трябва да  понесат отговорността. От всички свои действия, пресконференции и т.н. от правителството умишлено изчакаха последния момент, за да не се разплатят с пътно-строителния бранш”, твърдят пътищарите.

Управителният съвет на Българска браншова камара „Пътища“ е категоричен, че действията на политиците показват „некомпетентност и неразбиране на държавническото поведение“. „Липсата на решения и действия поставя под риск пътната мрежа на Република България, щетите от това са за сметка на българските граждани. Призивите за проявяване на разум не дадоха резултат, което ще доведе до допълнително влошаване и невъзможността за поддържането на пътната инфраструктура“, гласи още позицията на бранша.

Протестите на Браншова камара „Пътища“ продължават и в четвъртък пред Народното събрание и на още 20 различни точки в страната. Пред НС ще бъде организиран палатков лагер и шествие по околовръстното шосе с участието на тежкотоварни автомобили.

ОЩЕ: Пътни строители на протест, блокират 20 локации в цялата страна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес