Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деян Колев: В България има 198 училища, които можем да определим като сегрегирани - СНИМКИ - ВИДЕО

08 април 2022, 11:47 часа • 3086 прочитания

За съжаление понастоящем в България има 198 училища в големите градове и по-малките градове - училища, които можем да определим като дефакто сегрегирани, в които учат основно и преди всичко деца от малцинствата. Това каза Деян Колев, който е председател на УС на Център „Амалипе”, предаде БГНЕС.

На 8 април - Международният ден на ромите в Гербовата зала на „Дондуков “ 2 президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова връчиха грамотите на победителите в Националния ученически конкурс „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“. Организатор на конкурса е Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе “.

„Стратегията за развитие на нашето общество като едно дългосрочно усилие няма как да се изпълни, ако ние не направим необходимото и възможното ромската общност да има своите възможности и достъп до качествено образование и здравеопазване, ако не гарантираме пълноценното ваше участие в социалния, икономическия, културния, духовния живот на нашето общество“, каза президентът Румен Радев. Той посочи, че за това и през втория си мандат ще продължат да подкрепят центъра „Амалипе “ в неговата работа и усилия да работят така, че да се намалява все повече процентът на ромските деца, които отпадат от образование, да се стимулира ромската общност за образование, за учене през целия живот и за повишаване на образованието сред ромите.

„За нас е и голяма чест, че приемате участниците в конкурса „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“ на този ден, защото всъщност нашата огромна мечта на всички от нас е ние в България да живеем заедно, а за да живеем заедно безпроблемно, ние трябва да започнем от училищната скамейка“, посочи Деян Колев, който е председател на УС на Център „Амалипе”.

Той каза, че за съжаление понастоящем в България има 198 училища в големите градове и по-малките градове - училища, които можем да определим като дефакто сегрегирани, в които учат основно и преди всичко деца от малцинствата. „Задача на всички нас - и институциите и гражданският сектор, и местните общности, е да направим така че постепенно тези училища да станат етнически смесени и децата още от класните стаи да бъдат заедно, защото ние не се различаваме по това да се стремим да получим по-добро образование и да бъдем след това достойни граждани на Република България“, каза той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес