Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниил Видински е новият патриарх на България

30 юни 2024, 12:58 часа

Българската православна църква (БПЦ) избра четвъртия си духовен глава (патриарх) от възстановяването на патриаршията насам. Това е Даниил Видински, който получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий – 66 гласа, 3 са недействителните бюлетини. Изборът на нов духовен баща се наложи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март. 

Реклама

Всички камбани в цялата страна забиха в празничен звън. 

Още: Двама митрополити на балотаж за избора на нов патриарх

Интронизацията

Предстои интронизацията на новия патриарх да се състои в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей, митрополитите, епископите. На церемонията се очаква да присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян и др. Новият патриарх се поклони и пред мощите на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

На патриаршеския събора присъстваха 138 делегати, въпреки че вчера се регистрираха 140. Патриаршеският избирателен църковен събор започна с неделна литургия в Синодалния параклис, отслужена от архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия. След проверка на присъстващите делегати, наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий поведе участниците в Събора към Българската академия на науките, където се проведе официалното откриване на Събора: "Обявявам 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор за открит".

Още: "Зелената мантия, епанокалимавка, патриаршеският жезъл": Какво символизират?

Патриаршеският избирателен църковен събор беше официално открит в Академичната зала на Българската академия на науките. Членовете на Събора отново са в Синодалната палата, където започва гласуването. Изборът е таен и продължи 3 часа. Според устава на БПЦ за избран за патриарх се приема "този, който получи две трети от всичките 140 души", обясни митрополит Киприан – говорител на Светия Синод.

Още: Митрополит Григорий: Новият патриарх трябва да е обединител

Очаквайте подробности!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес