Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дай 5 лева: Такса „преминаване“ очаква туристите на плажа Силистар

16 юли 2024, 19:55 часа • 4005 прочитания

За да стигнете с колата си до плажа Силистар край Синеморец, трябва да дадете 5 лева.

Възмутени туристи споделиха във Фейсбук касов бон, от който се вижда, че това е "такса преминаване".

Аргументът е, че се преминава през частен имот, през който няма официално регламентиран път. Който не иска да плаща, трябва да остави колата си на шосето и да ходи пеша близо 2 км до плажа.

Касовата бележка се издава от фирмата „Пеев инвест 2024“ ЕООД, личи от самия бон.

"Аз съм тук от 22 години. Преди роми събираха парите, преди това бащата, а сега са се инсталирали с масичката за парите пред бившия свинарник на военните. Той не знам как е продаден и на кого", коментира във Фейсбук проф. Атанас Гочев от УНСС.

Още: Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

„Това е абсолютна измислица и нарушение на всякакви закони. Никой не може да ми забрани да се движа свободно из природен парк „Странджа“, заяви професорът пред TravelNews. Самият той вече е жител на Синеморец и отказва да плаща подобни такси. Според него крайно време е държавата да се намеси и да вземе мерки.

Според проф. Гочев достъпът до плажовете трябва да е свободен, защото те са изключителна държавна собственост. 

Силистар се намира на територията на община Царево. Според общинарите обаче преминаването до него е ангажимент на държавата, която трябва да осигури свободен достъп. 

Местни хора твърдят, че преди години аналогичен проблем със събиране на такси е имало с имотите на Георги Якимов, тъст на народния представител Йордан Цонев.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес