Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да намериш мястото си в България след 19 години работа в Англия

15 октомври 2024, 10:52 часа • 828 прочитания

Румяна Уилсън е сред онези българи, които прекарват голяма част от професионалния си живот извън родината. След 19 години работа в Англия, тя решава да се върне към корените си, за да бъде близо до семейството и внуците си. На 54-годишна възраст, Румяна се прибира в родния си град Монтана през 2020 г., и въпреки че в него възможностите не са много, първата й работа е в местния магазин на търговската верига Kaufland. Опитът й от чужбина е разнообразен като последната позиция, която е заемала усмихната дама, е в сферата на сигурността и охраната в едни от най-големите търговски центрове в Северен Лондон.

„Колкото и пари да печелиш в чужбина, идва момент, когато искаш да си близо до семейството си. Имам две прекрасни внучета от моя син – момчета на 4 и 12 години, които живеят в Монтана. България си е България, а вкъщи е най-хубаво. Парите са важни, но не най-важното нещо на света“, казва тя и продължава разказа за трудния път навън. „Заминах сама, без да знам език и след шестмесечен курс успях да науча английски толкова добре, че дори шефовете ми не вярваха. Понякога стояха зад мен, за да видят как пиша докладните си без никакви грешки.“, спомня си още Румяна.

„Често ми се налагаше да се справям с трудни ситуации, около 80% от сигналите по радиостанцията бяха за конфликти. Понякога животът на някого зависеше от мен. Но имах късмет да работя с много добри хора, мениджърите ми оценяваха усилията ми – всеки месец получавах награди или благодарствени имейли от клиенти и колеги", разказва още Румяна и твърди, че връщайки се в България, среща същото добро отношение и от колегите си в Kaufland. „Още от първия ден в Монтана, екипът ме прие много дружелюбно и до ден днешен си пишем всяка седмица с тези хора. Просто си ги обичам. Това беше първата ми работа тук след толкова време в чужбина и благодарение на тях, започнах да се чувствам на мястото си от самото начало.“, казва Румяна. Три години по-късно тя продължава работата си в новооткрития магазин на Kaufland в Централни хали в София.

„Чувствам се защитена и подкрепена в Kaufland. Условията са добри и бих работила дългосрочно. Чувствам се сигурна в работодателя си“, споделя още Румяна. Тя работи на позицията „касиер“, която й дава възможност да общува с много различни хора всеки ден. „Работата ми е интересна  и предизвикателна. С някои хора се общува по-лесно и бързо, с други по-трудно, но намирам подход с всеки клиент“, разказва тя. 

Днес тя не крие, че има повече приятели в Лондон, отколкото в София, но отличните условия на работа в Kaufland й дават спокойствие да остане. „Работила съм и на по-високи позиции, но това, което ме привлече в Kaufland, е сигурността и грижата за служителите. Договорът ми е близък до западноевропейските стандарти и съм подсигурена с всичко. Знам кога ще получа заплатата си, мога да планирам бюджета си за месеца, знам работното си време, имам почивки, ваучери за храна, контакт с хора и най-важното – време за семейството си. Бих препоръчала работата си на всеки“, споделя тя и признава, че дори агитира племенничката си да се върне от Берлин и да започне работа в Kaufland, където има множество възможности за всеки.

„Най-голямата придобивка, която мога да отлича, е времето, което имам за семейството си. Много ми липсваха внуците, докато бях навън, макар и да си идвах често. Днес се чувствам млада, сякаш са мои деца, а не внуци. Работата ми позволява да излизам навън с тях, когато ми идват на гости, да ги водя на различни места или да пътувам до Монтана. Благодарна съм за живота и работата, която имам“, завършва Румяна.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес