Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Мохамед Халаф: Израел води война и срещу финансовия потенциал на тези, които осигуряват подкрепа на „Хизбула“ (ВИДЕО)

23 октомври 2024, 17:35 часа • 451 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с д-р Мохамед Халаф - журналист, хоноруван преподавател във Философския факултет и във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Повод за разговора е неговата нова книга „НЕподчинение. Ислямът и реформаторите“.

Д-р Халаф споделя, че написването на новата книга му е отнело малко повече от четири години. Ако бъдещият неин читател разгледа, макар и само съдържанието ѝ, ще види, че в нея са застъпени теми, които изискват много търсене, четене, проследяване на идеи и позиции на различни изследователи, на това как мюсюлманите гледат на другите страни и цивилизации. В книгата са представени вижданията на смели академици и реформатори, които имат точна концепция за реформите на исляма. „Тя не е само за изследователи и академици, а за обикновените хора, които имат много въпроси, на които не намират отговори. Аз давам отговори - как се е разпространил ислямът, арабите и мюсюлманите познават ли историята си, чели ли са тази история, какво е отношението на мюсюлманите и исляма като цяло към жените, хиджабът, наистина ли е част от исляма, дали ислямът е казал, че трябва жените да носят забрадки или бурки и още и още, проблемът с интеграцията на мюсюлманите, арабите, които отиват в други държави и започват да се превръщат в експозия срещу тези общества, които ги приемат, макар че получават всичко, от което са лишени в техните държави и рано или късно се радикализират“. Още: Уроците по история и Българската армия - хибридна война „по учебник“ (ВИДЕО)

„Това, което се случва в момента нямаше как да не се случи някой ден. Това, което ускорява тези процеси е Иран - неговите послания, политическата роля и бруталната намеса на Иран в различните точки на ислямския свят, създаването на различни шиитски енклави, опитът на Иран и аятоласите да превърнат тези сунитски държави в шиитски. Това доведе до реакции в тези държави и общества в региона. Разбира се, че те търсеха защита, когато Иран започна да формира въоръжени групи сред шиитските малцинства в Ирак, Ливан, Йемен, Афганистан, Пакистан, където има шиити. Тези въоръжени групи в един момент се превръщат в инструмент на Иран и правителствата на тези държави се превръщат в негови марионетки.“, казва д-р Халаф.

Според госта има решение на близкоизточния конфликт, като САЩ, Европа и определени арабски държави подкрепят Израел в неговите действия, защото искат окончателно да намалят до минимум военния капацитет на Иран и на неговите проксита. „Хизбула“, това е „животът“ на този проект, който Иран иска да прокара за да изнудва различните държави в региона и най-вече европейците и американците, за да постигне целите, които си е поставил - хегемонията на Иран. Това е същото, което иска путин, иска да накара американците и европейците да го признаят за световна сила. Той не е световна сила, той е регионална сила.“

„С атаките си върху клоновете на т. нар. банка на „Хизбула“, която осигурява финансиране за различни видове оръжия, Израел спира парите от търговия с наркотици, диаманти към Европа, Турция. Може би и в България имат компании, като част от техните печалби да изтичат към „Хизбула. Да не говорим за САЩ и организациите на „Хизбула“ там. [..] В момента Израел води война не само срещу политическия и военния потенциал, но и срещу финансовия потенциал и тези бизнесмени-олигарси, които осигуряват финансовата подкрепа на „Хизбула“. Още: Как можем да променим съдбата си? (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов и д-р Мохамед Халаф гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес