Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българското вино - качествено, но скъпо. На пазара обаче има ментета

03 май 2023, 15:40 часа • 3482 прочитания

Българското вино е на високо ниво, но скъпо. И все пак на пазара има и некачествени напитки. Това е изводът на участниците в кръгла маса за качеството на българското вино, предава БНР.

Българското вино е на световно ниво като качество, въпросът е, че държавата в последните години не е направила нищо за него, каза председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

"Маркетингово ние не сме подкрепени никак, да не кажа, че по скоро ни пречат, отколкото да ни помагат. Няма лицензиран производител, който да не си следи качеството, да не минават анализи и всичко останало и нещо такова да се появи на пазара - с някакви субстанции - просто това е невъзможно и няма как да стане. Дали вносно вино или българско - смея да твърдя, че в повечето случаи нашите български вина са в пъти по-качествени от вносните и в повечето случаи вносното вино е на ръба на виното, т.е. не е точно вино. Призовавам - консумирайте българско вино от лицензирани производители".

Българският потребител трябва да знае всички качества и свойства на продукта, който купува, за да може да направи информиран избор, отбеляза Ангел Желев от Комисията за защита на потребителите. Той определи като обезпокоителни цифрите от мащабната проверка в магазинната мрежа на КЗП, БАБХ и НАП.

"От 1300 проверки сме констатирали близо 800 нарушения, 300 от които са съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики. Една не малка част от тези нелоялни търговски практики са относно качествата и свойствата, които се приписват на спиртни продукти от страна на търговците", коментира Желев.

Той призова потребителите да подават сигнали, когато се чувстват ощетени от некоретни търговци.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес