Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български ПВО формирования започнаха участие в учение на НАТО

07 юни 2024, 16:18 часа
Реклама

Формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски започнаха от днес, 7 юни, участието си в учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“ от учебен полигон „Корен“.

Реклама

Учението се провежда на териториите и във въздушните пространства на България и Румъния и ще продължи до 14 юни.

Сухопътните войски участват с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението са включени и формирования от Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”, които се предислоцираха на учебен полигон „Корен“ през вчерашния ден.

Още: България е в центъра на план на НАТО при война с Русия

Управлението на формированията ще се осъществява от развърнат Групов оперативен център на територията на полигона, съобщиха от Министерството на отбраната.

Като част от учението, в периода от 11 до 13 юни, на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ ще се проведат стрелби. В тях ще участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски, които ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси.

Снимка: Министерство на отбраната

Стрелби на полигон "Змейово"

Междувременно заместник-министърът на отбраната Иван Пейков присъства днес на демонстрационните стрелби, които се проведоха на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“. Те се организират традиционно в рамките на международното изложение „Хемус“ от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.

В стрелбите участваха 13 фирми и организации, които показаха образци въоръжение и боеприпаси на български и чуждестранни производители.

Демонстрационните стрелби бяха наблюдавани от представители на чуждестранни делегации от Саудитска Арабия, Азербайджан, Виетнам, Хърватска, участващи в „Хемус - 2024“.

Международното изложение „Хемус - 2024“ ще продължи до утре, 8 юни, когато от 10.00 ч. до 11.00 ч. пред Палата 6 на Международен панаир - Пловдив посетителите ще могат да наблюдават демонстрации на Силите за Специални операции, съобщиха от МО.

Още: Старт на най-голямото досега учение на НАТО в Балтийско море: BALTOPS

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес