Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българска фирма с украински подизпълнител ще поддържа самолетите L-39

08 януари 2019, 16:55 часа • 12925 прочитания

Българската фирма „Йотов и син“ ООД спечели с оферта за почти 16,9 млн. лева поръчката за осигуряване на летателната годност на самолет L-39ZA. Рамковото споразумение е за седем години и касае поддръжката на осем учебно-тренировъчни летателни апарата.

Подизпълнител на дружеството за 85% от дейността е Държавно предприятие „Одески авиационен завод“ - гр. Одеса, Украйна.

Подписалата контракта българска фирма е създадена през 1991 г. и притежава лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия, удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни, както и удостоверение за регистрация за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба. 

Конкурент в надпреварата за самолетите е била и чешката фирма „Aero Vodochody Aerospace a.s.“.

Първоначалната оферта на чешката компания е била за 32 817 630 лв, а на „„Йотов и син” - за 16 982 069, сочи доклад на комисията, назначена от министър Красимир Каракачанов.

Последвали са преговори с двамата кандидати за подобряване на офертите. Чешкото предложение тогава е свалено на 19 360 256 лв. С по-ниската си цена на стойност 16 867 971лв. дружеството „Йотов и син“ е класирано на първо място.

В поръчката са включени капитално-възстановителен ремонт на авиационни двигатели АИ-25ТЛ за самолети L-39ZA, на пусков авиационен двигател ВСУ „Сапфир-5“, ремонт на агрегати, блокове, възли и детайли от комплектацията на самолетите, двигатели АИ-25ТЛ и техните системи, ремонт, проверка и калибровка на контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, доставка на авиационно-техническо имущество, необходимо за осигуряване на летателната годност на самолетите, пиротехнически средства, височинно оборудване и консумативи.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес