Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българите стават все по-съпричастни и благоразположени към бежанците, сочи проучване

09 септември 2022, 14:49 часа • 2112 прочитания

Изключително позитивна промяна в нагласите на българите към бежанците отчита социологическо проучване по проект „ДА ОПОЗНАЕМ ДРУГИЯ“ на БЧК в партньорство с Държавната агенция за закрила на детето. Близо 73% от изследваните лица казват, че биха дали детето си в детско заведение, което се посещава и от бежанци, висок е и делът на хората, които казват, че биха приели да имат съсед бежанец.

"Най-смелото действие от страна на хората – да приемат в собствения си дом дете-бежанец се припознава като валидно от близо половината от изследваните лица – това е първият индикатор за наличната отвореност, която в момента виждаме в обществото", каза Цветелина Димитрова, експерт в Блупоинт - социологическата агенция, направила проучването.

Позитивно отношение са изразили над половината от изследваните – близо 63% казват, че имат изцяло позитивно или по-скоро позитивно отношение към бежанците. Всеки втори е казал, че изпитва чувство на симпатия и съпричастност. Намалява делът на безразличните от 40% през 2017 г. на 20% и вече са два пъти по-малко тези хора, посочи още Димитрова. 

"Кризата в Украйна показа положителна тенденция за възприемане на бежанците не като тежест, а като към хора, на които е необходимо да се подаде ръка, за да се интегрират в българското общество", коментира зам.-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска.

Значително  намалява делът  на лицата, които казват, че всеки бежанец потърсил международна закрила не трябва да бъде приет у нас - от 87.6% през 2017 г. до 59.9% през 2022 г., показват резултатите от проучването.

Според изследването, което е проведено през август 2022 г., по всички показатели се отчита позитивна промяна в отношението към бежанците. Намалява делът на хората, според които бежанците тежат на икономиката ни. В по-голяма степен мъжете виждат позитиви за икономиката ни, в сравнение са изследваните жени. Това е валидно като позитивно усещане за жителите на столицата, които в най-голяма степен не споделят, че бежанците тежат на икономиката ни, съобщиха още от екипа на проекта.

Два са най-силните позитиви, които широката общественост вижда от това да бъдат приети бежанци в Българя - наличието на работна квалифицирана ръка, както и развитието на чувство на съпричастност и солидарност като ценност в обществото, отбелязаха още авторите на изследването.

Проектът "Да опознаем другия" е насочен към граждани на трети страни, които пребивават законно в България, включително лица, търсещи и получили международна закрила, както и към приемащото общество.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес