Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българите чакат повече икономически трудности догодина, но са малко по-щастливи

31 декември 2017, 10:32 часа • 1432 прочитания

18% от българите очакват 2018 година да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. Нетната стойност е -8, което е близо 3 пъти по-оптимистичен резултат спрямо края на 2016 година и по-скоро България е в положителната страна на скалата спрямо световните и европейските тенденции. Най-голям, очаквано, остава делът на тези, които не очакват промени – 38%. Това показва 41-вото световно изследване "Край на годината“ на водещата асоциация "Галъп интернешънъл". Изследването показва, че 28% от населението по света е оптимистично настроено за икономическото развитие през 2018 година, но песимистично настроени икономически са 30%, т.е. с 2 пункта по-висок от оптимизма.

По-общите очаквания на българите за започващата 2018 година пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от +3 България преминава в позитивната част на "класацията", но и далеч от крайности в положителна или негативна посока.

По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света, със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е +35, което с два пункта по-високо спрямо края на 2016 година. Общата тенденция за България е за нарастване на дела на позитивно отговарящите в сравнение с края на 2016 година.

България е в съзвучие с държавите от Източна Европа и е в "златната среда" сред държавите от Балканите, като на техния фон даже може да се приеме като страна, споделяща повече оптимизъм.

Икономическият песимизъм по света побеждава

Нетният оптимизъм (дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-добра минус дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-лоша) е -2 и показва тенденция на понижаване в няколко поредни издания на изследването: от +23 през края на 2015 и +20 в края на 2016 до -2 в края на 2017 г.

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат). Предизвикателствата пред бъдещето на ЕС и на Европа като цяло продължиха през 2017 година и създадоха несигурност, въпреки възникналите признаци на възстановяване в Европа.

За пръв път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия. И на двете места нетната стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49%, най-високият в проучвания свят дял) очакват 2018 година да бъде като 2017 година в страната им.

Американското обществено мнение е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големи песимисти са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е много близо до тях - с нетна стойност (-40). Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 нетна стойност), са от другата страна най-оптимистично настроени за следващата година.

Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирана на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 година, докато Западна Азия е доста притеснена.

Надежда на планетата Земя… но по-ниска

39% от изследваното население по света смята, че 2018 година ще бъде като цяло по-добра от 2017 година, което е с 13 пункта по-ниско в сравнение с предишната година. 23% очакват по-лоша година. 32% смятат, че 2018 година ще бъде същата като 2017 година, а други 6% не знаят.

Нетният резултат между песимизъм и оптимизъм е +16 (39% минус 23%). Той е повече от два пъти по-нисък в сравнение с +37 миналата година. Въпреки че цялостните положителни очаквания за поредна година са повече от отрицателните, броят на оптимистите явно намалява в целия свят. Намаляването показва масовата загриженост и притеснения, докато светът се превръща в по-тревожно и по-малко предвидимо място през последната година.

В сравнение с руснаците, много повече американски граждани са оптимисти, но пък в САЩ има и повече песимисти, отколкото в Русия. Като цяло, и по този показател Русия в по-голяма степен очаква идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата, докато американското общество показва повече поляризация на мненията.

Индонезия (+66 нетен резултат) води по оптимизъм тази година, а Южна Азия (+51) е най-оптимистичният регион в света. Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС.

Надеждата изглежда запазена за бързо развиващите се страни, отколкото за по-развитите. Ниските доходи очевидно се съчетават добре с надеждата, тъй като има перспективи за растеж. Например, общият оптимизъм в Бангладеш, Индия, Виетнам и т.н. достига до около +50 нетни стойности, но Гърция е на -30 и Италия е на -41. Очевидно е, че се е случила още една лоша за Запада и добра за Изтока година.

По-малко щастлив свят през 2017 година

Близо две трети (59%) от света декларират, че се чувстват лично щастливи. Това е с около 10 процентни пункта по-ниско, отколкото измереното щастие в края на 2016 г. - днешният свят споделя +49 нетна стойност на щастието, сравнено с +59 миналата година.

В изследваните 55 държави, 8% заявяват, че не са щастливи - почти същите, като 9% в края на 2016 година и 10% в края на 2015 година.

Изминалата година беше трудна, изпълнена с несигурност и тероризъм, което най-вероятно е повлияло на много човешки съдби. Независимо от това обаче, по-голяма част от изследваните страни все пак продължават да декларират, че са щастливи, макар и по-малко.

Латинска Америка изглежда е най-щастливият континент в света (нетна оценка от +66 в този регион).

Фиджи пък е най-щастливата страна (+92). Колумбия с нетна оценка от +86 е точно след Фиджи. Иран и Ирак са в дъното с +5 и +7.

Нетният резултат в САЩ и Русия относно щастието е точно равен (+50).

Ново световно общество

55-те страни показват появата на глобално общество, в което националните граници все повече се пресичат от световни сегменти според стила на живот. Така например, според изследването, нагласите на младите хора в дадена страна често са по-сходни помежду си, отколкото с по-възрастното население в рамките на съответните национални граници. Същото важи и за групите според доходи и нива на образование.

Нетното щастие в 55-те изследвани страни е с 15 пункта по-високо сред младите (под 34-годишна възраст), отколкото сред по-възрастното население (над 55-годишна възраст).

Групите на хора с високи доходи в тези 55 страни са 32 пункта по-щастливи от групите с най-ниски доходи в съответните общества. Висшистите са с 13 пункта по-щастливи от тези, чието образование е основно или са неграмотни.

Аналитичният екип на глобалното проучване твърди: "Щастието зависи в по-малка степен от страната, в която живееш, и повече от твоята възраст, доходи и образование или начин на живот".

Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация "Галъп интернешънъл", наречен "Край на годината" - ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 година. Тази година то бе проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в сътрудничество с УИН в 55 страни по целия свят.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес