Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българинът яде всичко със сирене още от древността

21 октомври 2024, 14:55 часа • 1081 прочитания

Историята на сиренето започва още в древността - преди повече от 12 000 години, като устойчив начин за запазване на млякото. В България произходът му е свързан с необходимостта от съхраняване на овче мляко, особено в Тракия, наричана още от Омир „майка на овцете“.

През Средновековието у нас манастирите играят ключова роля в разработването на нови видове сирене, а дребномащабното производство продължава до средата на XIX в., когато Луи Пастьор открива пастьоризацията. Така става възможно и мащабното производство на млечни продукти, поставяйки началото на модерното промишлено производство на сирене.

Краве сирене – фаворит при всяка комбинация

Днес любовта на българина към млечния продукт може да се открие и във всички хранителни комбинации, в които той е включен. Така например, през лятото динята не се яде без сирене. Млечният продукт се подправя още с мед или домашно сладко. Добавя се и в макароните, яде се още в комбинация с кисело мляко, върху филия лютеница или друг вид разядка. Предпочитано е с мекици, палачинки или пържени филийки.

Според данни на Kaufland България краве сиренето е най-популярният избор на българина през цялата година. Търсенето на сирена от овче и козе мляко обаче отразява сезонната тенденция на продукта. Най-голямата ритейл верига в страната продава над 300 тона сирене на месец от своите свежи витрини. Само за миналата година продаденето количество сирена в магазина възлиза на близо 4 милиона килограма.

Селекция от над 135 сирена

Лидерът в ритейла отговаря на голямото търсене със селекция от над 135 сирена, като 90% от тях се доставят от български производители. Само на свежите си витрини всеки хипермаркет от веригата предлага над 80 вида сирене.  В предложенията влиза и собствената марка на компанията „Брей!“, която включва четири вида сирена, произведени от краве, овче, козе и биволско мляко. Сред вносните сирена най-продавани продукти  са синьото сирене, ементалът и сиренето „Бри“.

Сирената „Брей!“, които са произведени единствено от суровини с български произход, се подлагат на периодични тестове, лабораторни микробиологични и физико-химични анализи . От Kaufland споделят, че благодарение на високото си качество и достъпна цена, за много кратко време тези продукти са успели да се наложат на пазара.

Качественото сирене не е ронливо

Качественото сирене е с умерено солен, добре балансиран млечнокисел вкус, с гладка текстура, която не се разпада и не се замърсява на повърхността. Показателите, че сиренето може да не е подходящо за консумация, включват горчив или прекалено сладък вкус, разпадане или образуване на коричка. Срокът на годност на сиренето, независимо дали се съхранява в саламура или е вакумирано, се определя от производителя. Важно е то да се съхранява без пряк достъп до въздух и при температура от -2°С до +4°С.

От 21 до 27 октомври любителите на сирената ще намерят ценови оферти с над 30% намаление. Сред тях сирене „Саяна“ от краве мляко на цена от 10,99 лв./кг. и овче сирене „Кенана“ с 20% отстъпка. Изгодно предложение е и кравето сирене „Албена“ за 9,99 лв./кг. С 39% е намален кашкавалът на „Белииса“ от краве мляко.

По-нестандартен вкус почитателите на млечните продукти могат да открият в твърда моцарела от Германия, намалена с 31%. Гаудата от различни видове е на цена от 29,99 лв./кг. Тази седмица синьото сирене с 50% масленост е на цена от 20,89 лв./кг.  

Всички оферти могат да бъдат намерени онлайн в брошурата тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес