Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще подпише споразумение с Украйна: Ще помагаме в краткосрочен и дългосрочен план

02 октомври 2024, 16:54 часа • 542 прочитания

България ще сключи споразумение в областта на сигурността с Украйна и ще се присъедини към подкрепения от държави-членки на НАТО „Компакт за Украйна“. Това е реши правителството на днешното си заседание. 

"Компакт Украйна"

"Компакт Украйна" бе представен по време на тазгодишната Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Към него се присъединиха 23 държави-членки на Алианса, сключили към тогавашния момент двустранни споразумения за сигурност с Украйна. Инициативата предвижда оказване на политическа подкрепа на Украйна, както и координиране и ускоряване на усилията за подпомагане на украинската страна в областта на сигурността.

Република България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки. В унисон с тази последователна политика и с цел присъединяване към „Компакта за Украйна“, страната ни ще подпише споразумение с украинската страна. ОЩЕ: Обещаваме и не помагаме на Украйна, войната ще дойде при нас: Литовският външен министър съсипа ЕС и САЩ (ВИДЕО) 

Споразумението

Споразумението между София и Киев ще бъде в областта на сигурността между България и Украйна. Документът предвижда страните да работят по конкретни двустранни договорености. 

С подписването на споразумението ще се потвърди продължаващата ни подкрепа и солидарност за легитимната борба на украинската страна срещу руската агресия, както и желанието на България да продължи да участва активно в международните усилия за подпомагане на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план. ОЩЕ: План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес