Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургас също се оборудва с медицински хеликоптер

20 март 2014, 15:31 часа • 31208 прочитания

Чрез демонстрация на операция по спасяване и превозване на пострадал бе представен новият медицински хеликоптер на Бургас.

ействието се разви на новоизградената хеликоптерна площадка към бургаската болница. Хеликоптерът може да превозва един болен и един медик. Може да спира на различни места и да достига труднодостъпни зони. За един час и 20 минути той може да вземе разстоянието от Бургас до София. ХЕМС ще бъде базиран денонощно на бургаското летище с готов екипаж.

Хеликоптерната площадка беше изградена от Община Бургас за по-малко от 10 дни, като локализацията е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни  или спешни ситуации.

Авио линейки на превозвача „Хели Ер“ ще бъдат на разположение през целия  туристически сезон, за да може да се реагира адекватно при спешни случай, инциденти и аварии.

В хеликоптерът има бордна система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3 на немската фирма GS - модерен уред, комбиниращ 12-канално ЕКГ,бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпорален пейсър, адхезивни електроди.

Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс,температура на 2 канала.  Данните са записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като могат да се изпращат в съответната болница по време на полета. Специализираната летателна машина разполага  транспортен вентилатор и аспиратор за обдишване на пациента, кислородна система, амбулаторна чанта, носилка и лебедка, информира burgasnews.com.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес