Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борусия Дортмунд възкръсна срещу Малага

10 април 2013, 09:19 часа • 4970 прочитания

Най-шокиращ, най-непредвидим, най-инфарктен – определенията не стигат, за да опишат мача-реванш от четвъртфиналната фаза между отборите на „Борусия Дортмунд” и „Малага”. Жълто-черните успяха да се класират, след като вкараха два гола в даденото от рефера продължение на редовното време и направиха пълен обрат в срещата – от 1:2 до 3:2.

Като цяло очакванията бяха, че германците ще продължат напред, но начинът, по който го сториха, трудно може да се впише дори в някой фантастичен холивудски трилър. Първият мач в Испания между двата отбора завърши по чудо 0:0, като пропуски имаше и пред двете врата, а „Дортмунд” незнайно как не вкараха поне два гола тогава.

Сега обаче картината беше по-различна – германците изглеждаха по-изнервени, по-напрегнати и логично „Малага” откри резултата за ужас на „Сигнал Идуна Парк”. Това стана след хубава атака през центъра, при която малко щастливо топката беше нагласена за звездата на испанците Хоакин, който от границата на наказателното поле стреля с левия крак право в долния ляв ъгъл на Роман Вайденфелер – 0:1 в 25-тата минута.

„Борусия” се вдигна на щурм, но чистите положения за домакините липсваха като цяло. Въпреки това, в 40-тата минута, германците изравниха след атака шедьовър. Всичко стана след грешка на „Малага” в изнасянето на топката по левия фланг, последва светкавичен отговор на „Борусия” – с четири паса с едно докосване между Якуб Блачиковски, Марио Гьотце, Марко Ройс и Роберт Левандовски, като полякът завърши комбинацията за 1:1. Особено красив обаче беше пасът на Ройс, който с пета, с едно докосване изведе Левандовски сам срещу Вилфредо Кабайеро.

Второто полувреме битката се изостри още повече, като „Дортмунд” вече рискуваше максимално, тъй като само победата ги класираше напред. Прекалено увлечени в атака обаче домакините забравиха за тила си и в 82-рата минута „Малага” сякаш реши нещата. Тогава испанците направиха хубава контра, при която Иско се измъкна отляво сам срещу Вайденфелер и пусна топката за Елисеу, който на празна врата направи 1:2. При този пас обаче имаше половин метър засада на бразилеца, която съдиите проспаха.

Германецът си е германец – не е победен, докато главата му не е отрязана и ритната на поне три метра от тялото. В правотата на тази стара футболна (а и не само) мъдрост се убеди и „Малага”, при това за три минути след 90-тата. Първо, в 91-вата, Марко Ройс изравни резултата след страхотно разбъркване и рикошети, които му осигуриха възможност да стреля сам срещу празната врата – 2:2. След три минути дойде и големият потрес – ново разбъркване след статично положение и там, в голямото меле, Фелипе Сантана успя някак да добута топката в мрежата на испанците – 3:2. И при този гол обаче имаше засада, тъй като топката беше побутната към Сантана в момент, в който той беше отишъл зад вратаря т.е. между него и голлинията имаше само един защитник. Съдиите обаче отново не видяха.

Така, по възможно най-драматичният начин германците се класираха напред и сега очакват следващия си противник.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес