Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов във ВМЗ-Сопот: Какво ще стане със завода зависи от вас

28 януари 2013, 14:21 часа
Реклама

"Какво ще стане с ВМЗ-Сопот, зависи от самите вас, обърна се премиерът Бойко Борисов към работниците, които се бяха събрали пред портала на завода, съобщи БГНЕС.

Премиерът даде пример с машини, които били изнесени преди време уж за ремонт и после не били върнати. Борисов предупреди работниците да не правят така. Работниците от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот, които месеци наред не бяха получавали възнаграждения за труда си, този път посрещнаха с ръкопляскания управляващи и синдикати в двора на предприятието.

Пред централния портал на ВМЗ премиерът Борисов, икономическият министър Делян Добрев, директорът на завода, заедно със синдикатите застанаха пред работниците. Посещението на Борисов се забави с около час, което той оправда със срещата си с децата от Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов", които подкрепиха преди седмица протеста на родителите си и след това бяха заплашвани с дисциплинарни наказания.

Работничката Даниела Генкова, която занесе лук на премиера, а той коментира златните й пръстени, се качи на стълбите, където Борисов даваше изявление, пожела му здраве и двамата се здрависаха и целунаха по бузите. Той й пожела здраве, а тя допълни – работа и пари. Андрей Върбанов от КТ "Подкрепа" каза, че разчитат на поетия ангажимент от страна на правителството и конкретно в лицето на премиера и на министъра на икономиката да има бъдеще ВМЗ-Сопот. Валентин Никифоров от КНСБ призова отговорните институции да потърсят отговорност от всички, които са крали от ВМЗ през последните 20 години. Призив, който работниците посрещнаха отново с бурни аплодисменти.

Борисов даде пример с ОЦК Кърджали, където част от работниците са били пренасочени към Пловдив, други към Мадан. "Възстановяваме завода, хората са доволни, основната част вече имат работа, те бяха същите като вас преди 5-6 месеца. Същото беше в Рудозем, същото беше и в Мадан, а сега вземат по 2 хиляди лева заплата, няма нито един безработен", каза премиерът.

Приватизация ще има само като се намери инвеститор, допълни още Борисов. Той каза, че от директора на ВМЗ-Сопот не е доволен, но по-добро в момента няма. "С КНСБ и "Подкрепа" говорих и считаме, че е редно да му се даде шанс", заяви още Борисов. Той съобщи, че към днешна дата ще организират и аванса, който работниците да получат, така че да не е необходимо да се събират на стачка.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес