Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов обеща на "Пирогов" средства за цялостно саниране на сградата (ВИДЕО)

29 октомври 2019, 12:55 часа •
Реклама

Лекарите и сестрите в „Пирогов“ работят денонощно. Всяка минута спасяват някой пострадал българин и се радвам, че Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в болницата за спешна помощ е изцяло модернизирана. Медиците разполагат с най-модерната апаратура при изпълнението на мисията им - спасяване на човешки животи. Планираме за догодина, когато „Пирогов“ ще отбележи своята 70-годишнина, да отпуснем средства за цялостно саниране на сградата и за още важна апаратура.

Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов, който посети напълно обновената клиника по изгаряния в здравното заведение. Из сградата го разведе доцент д-р Мая Аргирова, директор на клиниката за изгарания и пластична хирургия в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Аз съм бил пожарникар, не знам дали знаеш и дефламола ми е единственото лекарство, което на сън да ме бутнеш знаех къде е", спомни си премиерът.

"Колко изгорели съм гледал, колко съм спасил. Миличките! По-грозна и шокираща гледка няма. И сега са горе на Рила, дано всичко се размине", коментира още той.

"Сградата е строена 1976 година и от тогава не е сменена една плочка. 43 години са това“, каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „В момента ремонтираме неврохирургията и лицево-челюстната хирургия. Догодина за годишнината на „Пирогов“ планираме и енергийна ефективност на всички сгради“, каза още проф. Балтов.

Най-красивото отделение и единственото в България  - детското отделение за изгаряния и хирургия - похвалиха се проф. Балтов и доц. Аргирова.

"Ще го пратя Горанов, че сега имаше работа и го оставих, за да може да планираме в бюджета, за да планираме още такива ремонти", възхити се от видяното Борисов.

Освен че разгледаха апаратурата и подробно обясняваха кое за какво служи, медиците предупредиха за пик на пострадали от газови бутилки. Имаше страхотен пик на ранени от газови бутилки, подхвана проф. Балтов. За цялото лято има над 56 случая, потвръди доц. Мая Аргирова. Премиерът си спомни за най-големия страх на пожарникаря при гасене на пожар - да няма скрита някъде газова бутилка. Не знаеш вътре има ли, няма ли. Влизаш в тъмното... колко са ми ггърмяли в ръцете. Това е ужасно", каза Борисов.

Директорът на Пирогов се похвали, че има над 250 специализанти от всички специалности, а тази година се очакват още 50 млади медици да се обучават там.

На тръгване Борисов поиска "сметка за енергийната ефективност:прозорци, джам, дограми, мазилки... Да имаме, да планираме за догодина за 70 години Пирогов. Да знаеме, че Пирогов е спасен. Да е като ВМА, като отидеш да ти е драго", завърши Борисов.

Вижте разходката из Пирогов на премиера Бойко Борисов в следващото видео.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес