Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Най-честно към бежанците е да затворим границите

04 февруари 2016, 17:15 часа
Реклама

България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Лондон. Премиерът участва в британската столица в международния форум „Подкрепа за Сирия и региона”. Конференцията събра световните лидери за мобилизиране на допълнителни усилия за подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия и съседните й страни.

Според премиера парите от България в подкрепа на Сирия са символични, но за страната ни е важно да има обща политика спрямо съседните на конфликта държави, предаде БНР.

"Ако трябва с едно изречение да го кажа, ще плащаме на развитите страни за това тези хора да строят корпуса на тези региони в близост до самата Сирия. Европейските страни харчат огромен финансов ресурс", каза Борисов.

"Самите бежанци с всичките си спестявания и покъщнина, с които са тръгнали, обедняват и в един момент ги връщаме обратно и без пари. Затова най-логично и най-честно към тези хора е да затворим границите, да се движат само по официален път със снемане на пръстови отпечатъци. Това им предлагаме. Отдавна трябваше да се стигне до този извод", каза Борисов в Лондон.

"Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз“, съобщи премиерът.

Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия. „През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица в Сирия“, допълни министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

На въпроса дали ще чуе призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да обяви кой му е изпратил SMS-а по аферата "Яневагейт" Борисов отговори: "Аз по тази тема съм казал каквото има. Съветвам, както ние сме се стегнали и работим активно да променим законите си, така и те трябва да се стегнат и да си свършат тяхната работа, която хората очакват,че ще свършат. Просто в тези сериали повече няма да участвам. Това, което съм казал, е достатъчно".

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес