Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боян Петров е изчезнал в Тибет

07 май 2018, 11:22 часа • 9426 прочитания

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност, след като е опитал да покори най-ниския от върховете, високи над 8000 метра - 8013 метра. Новината за изчезването на Петров беше съобщена от съпругата му Радослава във Facebook.

Съгласно информацията, Петров е изчезнал след опит за покоряване на връх Шиша Пангма. Този връх е един от най-опасните за покоряване и е най-малко пъти изкачван от всички осемхилядници на света.

Според Радослава Петров е изчезнал преди няколко дни. Ясно е къде е бил за последно - лагер 3 към подстъпа на върха. В момента тече издирване, но сигурни новини могат да се очакват най-рано утре.

От МВнР посочват, че Петров е в неизвестност от 3 май насам. Той е опитал да покори върха заедно с още 10 души. Според информацията на МВнР, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 метра надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 метра надморска височина са били открити палатката и спалният чувал на алпиниста. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата спасители временно са прекратили издирването.

Припомняме, че преди време Петров си постави за цел да покори всички осемхилядници. Неговият живот е един от примерите за силна воля - той е болен от диабет, а преди две години беше блъснат в Кресненското дефиле, докато заедно с еколога Андрей Ковачев проучваха възможни маршрути за преминаване на трасето на АМ "Струма" така, че да не застраши диви местообитания. Петров беше известно време в кома след тази катастрофа.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес