Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш шеф на КАТ: Подготовката на бъдещите шофьори започва от дома - от раждането на детето и възпитанието му

25 септември 2024, 21:40 часа • 402 прочитания

„В курсовете за подготовка се учат правилата и много малко се засяга проблемът с процесите, които се развиват в пътното движение, защото правилата се изпълняват в условията на високи скорости. Там човек трябва точно да дозира своята скорост, за да премине безопасно. При обучението липсват тренировки и най-различни ситуации, които човек трябва да възприеме”. Това каза в студиото на bTV бившият директор на КАТ и сегашен съветник на вътрешния министър Алекси Кесяков.

Още: Ново правило за отваряне на вратата по време на шофьорските изпити: Ето кога ще се въведе в цяла Европа

„Неслучайно в някои държави след обучението новите водачи преминават през специални полигони, на които придобиват умения как да управляват при хлъзгав участък, внезапно изскочило препятствие и т.н. Ако те не отидат на този полигон, им прибират документа“, допълни Кесяков.

Алекси Кесяков открои няколко причини за инцидентите с млади шофьори. „Младите искат да се доказват, надценяват своите възможности и управляват със скорости и по начин, който не отговаря на техните възможности, без да познават реалните опасности“, каза той.

Още: Голям проблем с шофирането у нас, за който не се говори: Експертна оценка

По думите му поведението на пътя започва от дома. Ако човек нарушава другите правила, той нарушава и движението. „Възприемаме подготовката на бъдещите шофьори като старт за безопасност на движението, а той не е от там. Той започва от раждането на детето, възпитанието му, обучението му. То влиза с определен манталитет и излиза със същия с шофьорска книжка. В курсовете за подготовка не може да се промени неговото отношение към обществото“, каза бившият шеф на КАТ.

Според него най-важното е да се съобразяваме със себе си и с конкретната ситуация на пътя. „Когато превозваме пътници трябва да бъдем внимателни, защото жените пътници са с 400 души повече, отколкото мъжете. Мъже, когато превозвате жените си и децата си, пазете ги. Препоръчвам на всички зрители да си коригират поведението на пътя. Сега е мокро, ще бъде мъгливо, съобразявайте се и не бързайте, защото рискувате своя живот“, призова Алекси Кесяков.

Още: Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес