Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш екоминистър: Законът за водите е правно чудовище

02 септември 2024, 09:02 часа • 667 прочитания

Законът за водите е правно чудовище. Това каза бившият министър на околната среда Асен Личев в сутрешния блок на бТВ във връзка с безводието. 

"Той не регламентира управлението на водите, а безхаберността при управлението на водите", добави Личев. По думите му четирима министри  са си разпределили работата по водите, но се оказва, че "много баби - хилаво бебе".

"Няма единно управление на водите в България. Това е проблемът", смята бившият министър. Според него държавата има пари да реши проблемите с безводието. 

Защо сме изненадани от сушата?

Бившият министър коментира, че сушата ни изненадва от 1940 г., когато е регистриран най-значимият период на суша.

"След това през 1985 г. е регистриран. Интересно е, че след всяка година на изненади след 2000 г. правителството приема програма за мерки срещу сушата. След сушата в 2012 г. НС приема стратегия и управление и развитие на водния сектор, в която има раздел за мерки срещу сушата. Сега правителството на България изненадано от сушата, прави работна група, която да издаде не знам си какъв документ, който ще остане само на хартия", каза Личев. 

Той попита какво значение има, че стратегията отчита и предвижда, като мерките не са изпълнени. ОЩЕ: Асен Личев: Сушата завладява България

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес