Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия иска продължаване на протокола от Киото

09 ноември 2012, 11:25 часа • 6997 прочитания

Австралия, един от най-големите производители на вредни емисии, е готова да подпише продължението на протокола от Киото, заяви министърът на околната среда Грег Комбет, предаде БГНЕС.

Австралия е сред най-големите замърсители на глава от населението в света, тъй като разчита в голяма степен на въгледобив както за енергетиката си, така и за износ. Изявлението на Комбет идва в навечерието на годишните преговори по Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени (UNFCCC), които ще се проведат в Доха, Катар, от 26 ноември до 7 декември.

Голямата цел на форума е подновяване на ангажиментите според протокола от Киото, доколкото договорките след първия кръг по намаляване на вредните емисии изтичат на 31 декември. Така ще бъде проправен път към подписване на нов глобален договор, засягащ климатичните промени, който трябва да бъде разработен до 2015 г. и да влезе в сила от 2020 година.

Комбет подчертава, че срещу подписа си страната му иска още от 1 януари 2013 г. австралийският бизнес да има достъп до международни кредити по т.нар. механизъм за чисто развитие. Така загубите за икономиката от намаляването на вредните емисии биха били поносими.

Протоколът от Киото е своеобразен талисман за развиващите се страни, но все повече развити държави го поставят под въпрос и го определят като нечестен, тъй като целите на документа за намаляване на емисиите не засягат новопояващите се икономически гиганти като Китай, Индия и Бразилия.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес